Teherán bekérette a német nagykövetet a hamburgi iszlám központ betiltása miatt

Az iráni külügyminisztérium szerdán bekérette a teheráni német nagykövetet a Hamburgi Iszlám Központ és fiókszervezeteinek betiltása miatt, miután a német rendőrség hajnalban országszerte házkutatást tartott az iszlamista célok követésével, illetve az iráni teokrácia „előőrseként” a Hezbollah libanoni síita mozgalom támogatásával vádolt egyesület ingatlanjaiban.

2024. 07. 24. 19:53
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai eseményekre válaszul kiadott közleményében az iráni külügyminisztérium az iszlamofóbia példájának nevezte a Németországban történteket, és közölte: azok szembe mennek az iszlámot, a kereszténységet és a judaizmust magában foglaló ábrahámi hitvallások tanításaival. 

Az iszlám egyesület betiltása egyúttal sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint megágyaz az erőszaknak és a szélsőségeknek

 – fűzte hozzá az X-en közzétett bejegyzésében a tárca.

Az egyesületre és annak öt fiókszervezetére is kiterjedő rendelkezés nyomán a német rendőrök szerda hajnalban házkutatást tartottak a központ irodájában, valamint a szervezet által szintén Hamburgban működtetett, Kék mecset néven is ismert Ali imám mecsetben. Az imahelyet kordonnal zárták körül a rendőrök, miközben Berlin Tempelhof kerületében benyomultak egy síita szervezet épületébe.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint a betiltással összefüggésben bezárnak négy síita mecsetet az országban, a hamburgi központ vagyonát pedig elkobozzák. 

A hatóságok szerda hajnalban összesen 53 ingatlant kutattak át nyolc német tartományban, a művelethez pedig a tavaly novemberben, ugyanezekben a létesítményekben tartott házkutatásokból származó kiterjedt bizonyítékok szolgáltak alapul. Nyilatkozatában akkor a siíta egyesület hangsúlyozta, elítéli az erőszak és a szélsőségesség minden formáját, és mindig is a béke, a tolerancia és a vallásközi párbeszéd híve volt.

Noha a belügyi tárca szerint a csoport igyekszik magát toleráns és tisztán vallási szervezetként feltüntetni, amelynek nincsenek politikai kapcsolatai vagy politikai napirendje, „a vizsgálatok kétséget kizáróan megerősítették, hogy tevékenysége nem egyszerűen vallási jellegű”, céljai és tevékenységei pedig ellentétesek Németország alkotmányos rendjével.

Nancy Faeser belügyminiszter közölte, hogy az egyesület és társszervezetei ellen tavaly indult nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok oly mértékben megerősítették a súlyos gyanút, hogy ma betiltották az iszlamista szélsőséges, totalitárius ideológiát hirdető Hamburgi Iszlám Központot. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a tilalom nem vonatkozik a síita vallás békés gyakorlására.

Az embertelen iráni rezsim ezen előőrsének bezárása egy igazán hatékony csapás az iszlám szélsőségesség ellen – kommentálta az ügyet Andy Grote hamburgi politikus. A csoportról pedig úgy fogalmazott, hogy az immár történelem.

Az 1962-ben alapított Hamburgi Iszlám Központ bezárását évek óta sokan követelik Németországban, a szervezet már hosszú ideje felkeltette a német belügyi hírszerzés figyelmét is. Németországban a belügyminisztérium becslése szerint jelenleg mintegy kétszáz síita gyülekezet működik.

Borítókép: Egy rendőr eltávolít egy táblát a Berlini Iszlám Központról (Fotó: AFP/TNN/DPA Picture-Alliance/Sven Käuler) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.