Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Trócsányi László: Európa nagyon komoly bajban van

A gazdaság Európában a „béka feneke alatt” van, az emberek elégedetlenek és nem érzik magukat biztonságban.

2024. 07. 04. 14:43
_CZ_3575
20221111 Budapest
Trócsányi László európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke, Károli Gáspár Református Egyetem rektora
Fotó: Kurucz Árpád (KA(
Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Második uniós elnökségünket kezdtük. 2011-ben az év eső felében töltöttük be az EU elnökségét, hozzá kell tennem, hogy már akkor is nagy fanyalgással fogadták Magyarország elnökségét a nyugati sajtóban – mondta Trócsányi László jogtudós, a Károli Gáspár Rerformátus Egyetem rektora, a Magyar Jogászegylet elnöke a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRUSZ) Hova tovább? Elmélkedések Európáról címmel rendezett júliusi klubestjén. Trócsány László a most megjelent Hova tovább? Elmélkedések Európáról címmel megjelent könyvében már előre látta az európai politikai folyamatokat. A jobboldali fordulatot és a franciaországi politikai helyzetet is megjósolta.

Trócsányi László a klubesten arról beszélt, hogy alapvetően a sajtó dönti el, hogy egy elnökség jó vagy nem jó, s a támadásokat a magyar média is átvette.

A mostani támadást azonban még az akkorinál is súlyosabbnak ítélem meg

– mondta Trócsányi László. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar közigazgatás rendkívül jól felkészült, a folyamatban lévő ügyeket át tudja venni és a politikai színtéren is helyt fogunk állni. – Ne legyenek azonban kétségeink afelől, hogy a támadások folytatódnak – mondta, hozzátéve: az Európai Unió is más volt 2011-ben, mint most. Ma például sokkal problémásabb ügyek vannak az európai asztalon, mint annak idején. 

A mélyben azonban valami mozgolódik, ami nagyon nyugtalanítja azokat, akik a felszínen mozgolódnak – magyarázta az uniós választások, illetve a hierarchikus hatalmi berendezkedés után kialakult helyzetre utalva. A nemzeti parlamentek például állandó összeütközésbe kerülhetnek a központi akarattal.

Európa nagyon komoly bajban van

 – fogalmazott. A gazdaság Európában a „béka feneke alatt” van, az emberek elégedetlenek. Franciaországban például az emberek rosszabbul élnek, mint tíz éve, ami elégedetlenséget szül a társadalomban. Nyugat-Európában a középosztály is elégedetlen. Az emberek nem érzik biztonságban magukat, például a bevándorlásból adódó veszélyek miatt. A tradicionális politikai pártok – amelyek többször nagykoalíciót is alkottak, és egymást támogatták – most nehéz helyzetben vannak, mert magyarázkodniuk kell, mi az oka annak, hogy az emberek rosszabbul élnek, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt.

Amikor kifosztják a Champs-Élysées vitrinjeit, és 14-15 éves gyerekek randalíroznak az utcán, akkor az emberek nem érzik biztonságban magukat

– hívta fel a figyelmet Trócsányi, hozzátéve: ilyenkor a politikusokra mutogatnak. Vannak azonban olyan politikusok, akik azt mondják: álljunk meg, mert rendre van szükség. – Egy rendszer átalakítása nem egyszerű, gyors változásra, csodára tehát nem lehet számítani, de ötéves távlatban már van remény erre – vélekedett Trócsányi László.

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, a Magyar Jogász Egylet elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.