Trumptól rettegnek a háborúpárti európaiak

Németország és Nagy-Britannia szorosabbra fűzi a védelmi együttműködését. London és Berlin megállapodásban vállalta, hogy megerősítik a hadiiparukat, szorosabban együttműködnek a fegyverek fejlesztése és beszerzése területén, és „még jobban” összehangolják Ukrajna támogatását.

2024. 07. 25. 8:01
HEALEY, John; PISTORIUS, Boris
Berlin, 2024. július 24. John Healey brit védelmi minisztert (b) fogadja német hivatali partnere, Boris Pistorius Berlinben 2024. július 24-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védelmi egyezményt kötött Németország és Nagy-Britannia. Európában ez az a két ország, amely a legtöbb katonai támogatást nyújtja Ukrajnának, jegyzi meg a Politico. A brüsszeli hírportál eközben már Donald Trump győzelmével riogat a novemberi amerikai választásokon. Azt írják, hogy az katasztrófát jelenthet az európai biztonság számára.

Olaf Scholz német kancellár (j) belép egy bunkerbe a német hadsereg hegyi dandárjának álcaruhát viselő katonái között a bajorországi Oberjettenbergben lévő támaszponton tett látogatása során 2024. július 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)
Olaf Scholz német kancellár (jobbra) belép egy bunkerbe a német hadsereg hegyi dandárjának álcaruhát viselő katonái között a bajorországi Oberjettenbergben lévő támaszponton tett látogatása során 2024. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A Politicón megjelent írás aláhúzza, az aggodalmak amiatt, hogy Washington jövőre drámaian visszafoghatja Ukrajna támogatását csak nőttek, mióta Trump republikánus jelölt J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltnek. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Vance többször felemelte szavát Ukrajna támogatása ellen. Egy a The New York Times amerikai napilap hasábjain megjelent véleménycikkében például úgy fogalmaz, hogy

Ukrajna győzelmének útjában nem a republikánusok állnak, hanem a matematika.

Nagy-Britannia ugyanakkor szilárdan támogatja Ukrajnát, és ez folytatódni fog az új balközép munkáspárti kormány alatt is. Németország és Nagy-Britannia szerdán megállapodott, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést védelmi és biztonsági kérdésekben, miután az új munkáspárti kormány újjá kívánja alakítani kapcsolatait az európai szövetségesekkel – írja az MTI. Kinevezése utáni első berlini látogatásán John Healey nyilatkozatot írt alá partnerével, Boris Pistoriussal a védelmi együttműködésről, amelyről azt mondták, hogy ez az első ilyen jellegű NATO-szövetségesek között.

A megállapodásban a felek vállalták, hogy megerősítik a hadiiparukat, szorosabban együttműködnek a fegyverek fejlesztése és beszerzése területén, és »még jobban« összehangolják Ukrajna támogatását

 – mondta el Boris Pistorius.

A brit védelmi tárca vezetője Németország előtt Franciaországban járt, ez követően pedig a héten Lengyelországba és Észtországba látogat.

Meg akarjuk erősíteni a fegyveripart

 – mondta Pistorius. 

– Szeretnénk szorosabban együttműködni a fegyverek és lőszerek fejlesztésében, gyártásában és beszerzésében – tette hozzá a német tárcavezető.

Bár a megállapodás nem jelent azonnali változást a két hadsereg és a védelmi minisztérium viszonyában, mindkét felet kötelezi arra, hogy megkezdje fegyverrendszerének és lőszereinek szabványosítását.

Az ukrajnai háború és a konfliktus sújtotta országnak adományozott fegyverek közötti különbségek rávilágítottak arra, hogy Európa védelmi ipara milyen mértékben különböző. Ez arra késztette a kontinens nagyobb országait, hogy ígéretet tegyenek a szorosabb együttműködésre, az új brit kormány pedig jelezte, hogy hajlandó közvetlenül bekapcsolódni ezekbe a programokba – írja a Politico.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adatai szerint az Egyesült Királyság és Németország a két legnagyobb európai befizetői Ukrajnának, ha katonai támogatásokat vesszük alapul. 2023-ban 74,9, illetve 66,8 milliárd eurót hagytak jóvá erre a célra.

Healey azt mondta, hogy az új paktum új és mély védelmi viszonyt indít el.

Borítókép: John Healey brit védelmi minisztert (balra) fogadja német hivatali partnere, Boris Pistorius Berlinben 2024. július 24-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.