Utálja az Európai Parlamentet a botrányt botrányra halmozó Von der Leyen

Bár ezen a héten az Európai Parlament a legfontosabb Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, valójában utálja a testületet. A bársonyszékébe kapaszkodó bizottsági elnök azonban nemcsak Strasbourgban nem teszi szívesen tiszteletét, de a nyár egyik legnagyobb európai politikai eseményét is kihagyja.

Forrás: Politico2024. 07. 16. 11:32
Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „nem rajong az ellenőrzésért és az elszámoltathatóságért” – idézi a Politico brüsszeli hírportál Sophie in ’t Veld korábbi európai parlamenti képviselőt.

Az Európai Parlament által közreadott képen Sophie in 't Veld, (jobbra) még európai parlamenti képviselőként
Az Európai Parlament által közreadott képen Sophie in ’t Veld, (jobbra) még európai parlamenti képviselőként (Fotó: MTI/Európai Parlament/Arnaud Devillers)

Utálja az Európai Parlamentet. Egy perccel sem tölt ott többet, mint amennyi feltétlenül szükséges

– szögezi le a volt EP-képviselő Von der Leyennel kapcsolatban.

Most azonban az Európai Bizottság elnöke kénytelen az EP kedvében járni, hiszen a testület csütörtökön szavaz az újabb ciklusra való megválasztásáról. Ha nem sikerül megszereznie a szükséges 361 támogató szavazatot, búcsút mondhat a bársonyszékének, amihez annyira ragaszkodik, hogy gondolkodás nélkül szembemegy az európai választók akaratával.

A Renew korábbi képviselője szerint az Európai Parlamentnek arra kellene felhasználni a helyzetet, hogy olyan intézkedéseket csikarjon ki Von der Leyenből, amelyek „megerősítenék az EP szerepét mint a végrehajtó hatalom éles fogú őre”. Mindenekelőtt fel kellene szólítani Von der Leyent, hogy tegye közzé a Pfizer vezérigazgatójával váltott elhíresült szöveges üzeneteit – mondja  in ’t Veld.

Mint arról beszámoltunk, Ursula von der Leyen 2021-ben sms-ben egyeztetett Albert Bourlával, a Pfizer gyógyszergyártó-óriás vezérigazgatójával 1,8 milliárd adag Covid-vakcina megvásárlásáról. Amikor az uniós hatóságok vizsgálódni kezdtek a korrupciógyanús egyezség körül, Von der Leyen hivatala nem adta át a vonatkozó sms-eket, ezek 

máig nem kerültek napvilágra.

Az Európai Bizottság elnöke ellen 2023-ban egy Frederic Baldan nevű aktivista indított pert a liege-i bíróság előtt, többek között közokiratok megsemmisítésével, jogtalan gazdagodással és korrupcióval vádolva Vn der Leyent. A keresethez később Lengyelország és Magyarország is csatlakozott, a Tusk-kormány azonban kihátrált az ügyből.

A vakcinabotrány kapcsán egy másik bírósági ügy is folyamatban van, ugyanis a New York Times amerikai napilap is pert indított az sms-ek kiadásának megtagadása miatt.

Az ügy vizsgálatát néhány hete az Európai Ügyészség (EPPO) vette át.

Ursula von der Leyen nem csupán az EP üléseit nem szívesen tiszteli meg jelenlétével. Az idei nyár egyik legnagyobb szabású európai politikai eseményére, az Európai Politikai Közösség (EPC) a héten sorra kerülő csúcstalálkozójára sem hajlandó elmenni. A csúcsra mintegy negyvenöt európai vezetőt vár Nagy-Britanniába Keir Starmer újdonsült brit miniszterelnök. Nem is akármilyen helyszínre: a tanácskozásnak a Blenheim-kastély, Sir Winston Churchill legendás brit miniszterelnök szülőháza ad otthont. 

Az EPC egyedülálló lehetőséget biztosít a vezetők számára, hogy beszélgessenek egymással, és lendületet adjanak olyan ügyek előmozdításához, amelyekben mindenki érdekelt – méltatta a csúcstalálkozó jelentőségét egy nem uniós ország vezető diplomatája a Politicónak. 

Borítókép: Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.