A bevándorlás jelenti a legnagyobb problémát Nagy-Britanniában

2016 óta először a bevándorlás okozza a legnagyobb problémát a britek számára, megelőzve olyanokat, mint a gazdaság, a bűnözés vagy akár az infláció.

Forrás: Reuters2024. 08. 17. 6:49
Fővárosi rendőrök összecsapnak a dél-londoni Peckhamben egy hotelből migránsok elszállítására váró busz körül gyülekező tüntetőkkel
Fővárosi rendőrök összecsapnak a dél-londoni Peckhamben egy hotelből migránsok elszállítására váró busz körül gyülekező tüntetőkkel Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlás 2016 óta (amikor Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépésre szavazott) először vezet a britek által legfontosabbnak tartott kérdések listáján – közölte az Ipsos közvélemény-kutató cég.

 

A britek valamivel több mint egyharmada (34 százalék) nevezte meg a bevándorlást a legégetőbb problémának, megelőzve az egészségügyet (30 százalék), a gazdaságot (29 százalék), a bűnözést (25 százalék) és az inflációt (20 százalék) – derült ki az Ipsos Issues Index havi felmérésének augusztusi kiadásából.

A megkérdezettek 11 százalékának a faji kapcsolatok voltak a legfontosabb kérdés.


A közvélemény-kutatás szerint a lakosság bevándorlással kapcsolatos aggodalmai a számos angliai városban kirobbant zavargásoknak következtében erősödtek meg, amelyek során bevándorlásellenes tüntetők migránsoknak otthont adó szállodákat és mecseteket vettek célba.

A közelmúltbeli zavargások hatása az Egyesült Királyságban egyértelműen megmutatkozik az e havi adatokban… a bűnözés és a faji kérdések közötti kapcsolatra vonatkozó aggodalmak szintje a közelmúltban új csúcsra emelkedett

– mondta Mike Clemence, az Ipsos kutatója.


Az Ipsos felmérése tükrözi a YouGov egy másik, múlt héten közzétett felmérését, amely szintén azt mutatta, hogy a bevándorlás 2016 óta először került a legfontosabb nemzeti kérdések listájának élére. Abban az évben a bevándorlással kapcsolatos aggodalmak voltak az egyik fő mozgatórugója annak, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépésre szavazott, közölte a Reuters.

A Nagy-Britanniába irányuló nettó migráció – az országba költözők és a távozók közötti különbség – 2022-ben rekordot döntött, 764 ezerrel. A következő évben kismértékben 685 ezerre csökkent.

Borítókép: Fővárosi rendőrök összecsapnak a dél-londoni Peckhamben egy hotelből migránsok elszállítására váró busz körül gyülekező tüntetőkkel (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.