A német szociáldemokraták és kereszténydemokraták is elutasítják Wagenknecht koalíciós feltételét

Sahra Wagenknecht az amerikai rakéták tervezett telepítésének elutasítását a tartományi szintű koalíció feltételévé akarja tenni. Ezt az SPD és a CDU is elutasítja, a türingiai belügyminiszter „személyes hatalmi érdekekkel” vádolja a baloldali pártvezért.

Forrás: Die Welt2024. 08. 12. 9:50
Sahra Wagenknecht
Sahra Wagenknecht, a német Bundestag parlamenti baloldali párt frakcióvezetője Berlinben, Németországban. Fotó: MICHAEL KAPPELER Forrás: dpa Picture-Alliance /AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három héttel a szászországi és türingiai tartományi választások előtt a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata unió (CDU) politikusai elutasították a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) koalícióra vonatkozó feltételeit, írj a Die Welt.

Presentation of the 2023 fire and disaster control report
Georg Maier (SPD), Türingia belügyminisztere egy sajtótájékoztatón beszél (Fotó: DPA/AFP/Hannes P Albert)

Wagenknecht nem törődik a keletnémet tartományok jólétével, neki csak a Bundestag-választás és személyes hatalmi érdekei számítanak

 – vádolta Georg Maier, Türingia belügyminisztere a szociáldemokraták csúcsjelöltje.

Wagenknecht a tartományi szintű koalíció feltételeként az Egyesült Államok új közepes hatótávolságú rakétáinak Németországban való állomásoztatására vonatkozó tervek elutasítását szabná.

A BSW csak olyan tartományi kormányban venne részt, amely egyértelműen elutasítja az amerikai rakétaterveket, amelyek Németország számára tovább növelik a háborús kockázatot

– nyilatkozta.

Türingia belügyminisztere szerint a védelempolitikai kérdésekről nem tartományi szinten döntenek. Wagenknecht úgy véli egyre nagyobb feltételeket diktálna a tartományi szövetségeknek az esetleges kormányzati részvételhez.

Ezek zsarolási kísérletek, amelyekkel különösen a Kereszténydemokrata Uniót akarja próbára tenni és ezzel meggyengíteni.

Johann Wadephul (CDU), a Bundestag CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője arról beszélt, hogy Wagenknecht feltétele „fejre állítja a dolgokat”.

Oroszország már most is hasonló rendszereket telepített, amelyek potenciálisan fenyegetnek minket. A jelenlegi német kormány döntése helyes volt.

A július 10-i washingtoni NATO-csúcson Németország és az USA bejelentette, hogy az 1990-es évek óta először 2026-tól ismét amerikai közepes hatótávolságú fegyvereket állomásoztatnak Németországban. Boris Pistorius (SPD) szövetségi védelmi miniszter ezt az európai védelem terén tapasztalt „súlyos képességhiánnyal” indokolta.

FDP state election campaign in Saxony
2024. augusztus 8., Szászország, Chemnitz: Christian Lindner, az FDP szövetségi elnöke és szövetségi pénzügyminiszter felszólal egy választási kampánygyűlésen. Szeptember 1-jén tartanak állami választásokat Szászországban (Fotó: DPA/AFP/Hendrik Schmidt)

Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője a napokban jelentette be, hogy támogatja a nagy hatótávolságú amerikai rakéták tervezett telepítését Németországba. A politikus szerint „Németország évek óta az orosz nukleáris rakéták hatótávolságán belül van. Ezért számunkra kiemelkedően fontos, hogy megteremtsük az elrettentés egyensúlyát”.

Borítókép: Sahra Wagenknecht, a német Bundestag parlamenti baloldali párt frakcióvezetője Berlinben, Németországban (Fotó: DPA/AFP/Michael Kappeler) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.