Az illegális migránsokra költi az adófizetők pénzét a spanyol baloldal

A szocialista kormány pénteken bejelentette, hogy ötvenmillió eurót ad a Kanári-szigeteknek az illegális migránsok ellátására.

2024. 08. 24. 17:10
Naponta több száz illegális migráns éri el Spanyolország partjait
Naponta több száz illegális migráns éri el Spanyolország partjait Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albérleti válság, munkanélküliség, egyre romló életminőség - mindez cseppet sem mozgatja meg a baloldali kormánykoalíciót Spanyolországban. Az adófizetők pénzét a spanyol állampolgárokat érintő problémák helyett inkább az illegális bevándorlókra költik. Pedro Sánchez szocialista (PSOE) miniszterelnök pénteken találkozott Fernando Clavijo kanári-szigeteki elnökkel, hogy tájékoztassa arról, hogy idén még legkevesebb ötvenmillió eurót, vagyis átszámítva közel húszmilliárd forintot ad a régiónak az illegális migráció okozta válság kezelésére. 

A kormányfő emellett a látogatása idején arra szólította fel a konzervatív Néppártot (PP), hogy egyezzenek bele a bevándorlási törvény módosításába, amivel meg akarják oldani mintegy ötezer szülei nélkül érkezett migránsgyerek áthelyezését más spanyol régiókba. Utóbbira azért van szükség, mert az autonóm közösségek önként nem szeretnének ennyi kiskorú ellátásában szolidaritást vállalni, így a szocialisták a törvények átírásával köteleznék őket erre. 

Clavijo eközben humanitárius drámának minősítette azt, ami a Kanári-szigeteken történik és szerinte a migrációs áradatra egy nemzetként kell választ adni. A miniszterelnöki találkozóval és a megállapodással elégedett volt, de szerinte szükség van a törvényreformra azért, hogy a probléma tartósan megoldódjon. 

Biztos vagyok benne, hogy az egyetlen megoldás arra, hogy a jövőben ez a dráma ne fordulhasson elő, az a jogszabályok módosítása

– mondta Ángel Víctor Torres területpolitikai miniszter a La Palmán tartott megbeszélés után.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az autonóm közösségek elnökeinek konferenciája, amit szeptemberben tartanak meg az északi Kantábriában, egy megállapodási fórum kell hogy legyen. Ezzel arra célzott, hogy a regionális vezetőknek legkésőbb ezen a találkozón rá kell bólintaniuk az idegenrendészeti szabályozás módosítására. Emellett erősen bírálta a Néppártot, amely szerinte az a párt volt, amelyikkel a legtöbbet tárgyaltak erről a reformról, de végül mégis elutasították a július 23-ai kongresszusi ülésen. 

Nem mi mondtunk nemet

 – hangsúlyozta Torres, aki szerint a Néppártot kell megkérdezni arról, hogy miért nem oldódott meg eddig a kanári-szigeteki migrációs válság. Ezután arra szólította fel a konzervatívokat, hogy a problémák és nehézségek helyett álljanak a megoldás és az egyetértés oldalára, különösen azért, mert az általuk irányított enklávék, Ceuta és Melilla is a migránsok nyomása alatt áll és nekik is szükségük van a segítségre. 

Nem a kanári kormánynak bejelentett pénzügyi segítség volt az egyetlen, amivel a spanyol kormány felszította a tüzet az állampolgárokban. Szintén pénteken jelentették be, hogy 16 millió eurós – átszámítva több mint hatmilliárd forintos – szerződést kötöttek az Iberia által üzemeltetett Air Nostrum légitársasággal, hogy ők végezzék majd el az illegális migránsok áthelyezését a szigetvilágból az Ibériai-félszigetre. 

Eközben a közösségi médiában már egy olyan paródia kering, amelynek készítői humorosan próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi eseményeket figyelembe véve milyen lehet a spanyol valóság 2030-ra. 

A szatirikus videóban két spanyol menekül a tenger irányába és találkozik néhány afrikai bevándorlóval, akik épp partot értek. Előbbiek értetlenkedve kérdezik tőlük, hogy mit keresnek itt, hisz Spanyolország katasztrofális helyzetben van, rengeteg a munkanélküli és az ingatlanárak is az egekben vannak, így az egyetlen jó döntés a menekülés Afrikába, ahol minden olcsóbb és ott is süt a nap. 

Ezután elkérik a migránsok csónakját és nekivágnak a tengernek, mert érkezik két rendőr, fegyverrel. A migránsoktól elnézést kérnek, üdvözlik őket, majd közlik velük, hogy ők maradhatnak, de a spanyolokat el kell fogni, mert már senki sem marad itt közülük. A rendőr megerősítést vár a kollégájától, aki eközben szalad a spanyolok után, arra kérve őket, hogy engedjék fel őt is a csónakra.

A több mint kétezer komment arról árulkodik, hogy a spanyolok jól szórakoznak a videón, de a tartalmára nem kizárólag viccként tekintenek, sőt. A legtöbben azt írják, hogy ez nem is egy paródia, hanem ez a szomorú valóság, mások a szocialista kormányzás következményeként utalnak rá, illetve vannak olyanok is, akik Spanyolországot egyenesen Venezuelához hasonlítják.

Borítókép: Naponta több száz illegális bevándorló éri el Spanyolország partjait (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.