Belarussziának nincs meg a forrása és nincs akarata a háborúhoz – állítja a kutató

Lukasenka nem engedheti meg magának, hogy a harcokba keveredjen.

2024. 08. 26. 20:25
Alekszandr Lukasenka belarusz elnök, amikor az orosz elnökkel együtt tett látogatást az észak-oroszországi Valamo kolostorban 2024. július 25-én.
Alekszandr Lukasenka belarusz elnök, amikor az orosz elnökkel együtt tett látogatást az észak-oroszországi Valamo kolostorban 2024. július 25-én. Fotó: AFP/Pool/Alexander Kazakov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarussziának nincs valódi képessége vagy politikai akarata Ukrajna megtámadására – mondta a Helsingin Sanomatnak (HS) Arkagyij Moshes, a finn Külpolitikai Intézet programigazgatója. A szakértő hangsúlyozta: Belarusszia csapatösszevonása az ukrajnai határon tehát 99,9 százalékban blöff, valójában sem erőforrásai, sem akarata nincs a háborúhoz.

Belarusszia augusztusban közölte, hogy erőit az ukrajnai határon összpontosította. A hétvégén pedig Ukrajna követelte a belaruszok visszavonulását azzal a fenyegetéssel, hogy bevonják őket a háborúba.

Aljakszandr Lukasenka elnöknek sikerült kialakítania politikai pozícióját azáltal, hogy biztosította népét arról, hogy ő a béke garanciája. Nem engedheti meg magának, hogy az ország háborúba keveredjen

– mondta Moshes.

Moshes emlékeztetett arra, hogy a belarusz hadsereg létszáma mindössze 50–60 ezer katona, és közülük a becslések szerint csak tízezer áll harcra készen.

 Amikor Oroszországnak egyidejűleg akár 600 ezer katonája is van a fronton, ez a szám szinte jelentéktelen.

A belarusz hadsereg rosszul képzett, rosszul felszerelt és rosszul motivált. Egy motivált és képzett ukrán hadsereg viszonylag könnyen visszaverné a támadást, és az ukrán ellentámadás, ha belorusz városokat bombázna, kemény lenne

– mondta Moshes. „Nem is beszélve – tette hozzá – a támadást követő szankciókról és határzárakról, amelyeket a belarusz ellenzéki média a háborúhoz kapcsolva magyarázna az embereknek.” 

Robbanna a belpolitikai helyzet.

A HS tényellenőrzője, John Helin szerint nyilvánosan a belarusz ellenzék követői 1100 katonáról beszélnek, akik legfeljebb 50 kilométerre lennének az ukrán határtól.

Tehát nem egy aktív támadó csoportról van szó, amely készen áll arra, hogy átguruljon a határon. Ez a tavalyi hadgyakorlat folytatása, ahol hasonló megmozdulások voltak láthatók

– mondta Helin. Ilmari Keihkö, a Helsinki Egyetem Sándor Intézetének vendégkutatója, a hadtudományok docense szerint Ukrajnának az alacsony kockázat ellenére továbbra is csapatokat kell lekötnie a belarusz határon.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy Oroszország felhasználta Belarusszia területét, amikor 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát

– kommentálta Keihkö a HS-nek. Moshes pedig nem hiszi, hogy Vlagyimir Putyin parancsot adott Lukasenkának, összpontosítson a határon csapatokat, de véleménye szerint teljesen mindegy, ki adta ki a parancsot.

Lukasenka aligha tudna nemet mondani a csapatok mozgására, ha Putyin kérné. De nem hiszem, hogy ez meg fog történni, mert Lukasenka megérti a kockázatokat, és el tudja magyarázni azokat Putyinnak, vagy ürügyet talál a részvétel elhalasztására.

Ukrajna Kurszki régió elleni támadása megváltoztatta az oroszországi politikai helyzetet, és Oroszország most új „karokat” keres, amelyekkel nyomást gyakorolhat Ukrajnára. „Belarusszia és a nukleáris fegyverek kétségtelenül egy kar” – magyarázta Moshes. Belarussziát korábban egy olyan lehetséges helynek tartották, ahová Oroszország szükség esetén átadhatná saját nukleáris fegyvereit.

A nyugati titkosszolgálatok azonban tudnának róla, ha Oroszország csapatokat vagy nukleáris fegyvereket adna át Belarussziának. Egyelőre nem kaptunk semmiféle utalást arra, hogy ez megtörtént

– mondta Moshes. „És Oroszországnak valószínűleg már van atomfegyvere Kalinyingrádban, tehát katonailag nem változna a helyzet” – folytatta. „Belarusszia tehát nem engedheti meg magának, hogy csatlakozzon a háborúhoz, és ez Oroszországnak jelenleg nem is lenne előnyös. Ezért gondolom, hogy ez csak blöff” – tette hozzá a szakértő.

Borítókép: Alekszandr Lukasenka belarusz elnök, amikor az orosz elnökkel együtt tett látogatást az észak-oroszországi Valamo kolostorban 2024. július 25-én (Fotó: AFP/Alexander Kazakov)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.