Duplájára nőtt egy év alatt az elhunyt menedékkérők száma az Egyesült Királyságban

A romló statisztikát azzal magyarázzák, hogy ezek az emberek a csekély anyagi támogatás miatt „elszigetelődnek”.

Forrás: The Guardian2024. 08. 19. 9:31
A 2024. április 24-én készült fényképen a Bibby Stockholm szálláshajó látható, amint az Anglia délnyugati partján fekvő Portland Portland kikötőjében a rakparton horgonyoz.
A 2024. április 24-én készült fényképen a Bibby Stockholm szálláshajó látható, amint az Anglia délnyugati partján fekvő Portland Portland kikötőjében a rakparton horgonyoz. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian szerint a belügyminisztérium gondozásában elhunyt menedékkérők száma több mint kétszeresére nőtt az elmúlt évben, amit mélyen aggasztónak neveztek.

Oxford melletti Kidlingtonban található Immigration Removal Center (IRC) Campsfield látható 2022. június 29-én.
Oxford melletti Kidlingtonban található Immigration Removal Center (IRC) Campsfield látható 2022. június 29-én (Fotó: AFP/Anadolu/Vudi Xhymshiti)

A halálesetek oka persze első sorban betegség vagy öregség, de az öngyilkosság sem ritka. A civilszervezetek attól tartanak, hogy a menedékkérőkkel való bánásmód kedvezőtlenül befolyásolja az amúgy is sérülékeny emberek csoportjának egészségét. Sokan üldöztetés elől menekültek hazájukból, ahol egyesek nemi erőszakot és kínzást, illetve emberkereskedők általi bántalmazást tapasztaltak a biztonságot kereső útjuk során.

Az adatok a 2024. január–június közötti időszakra vonatkoznak, amelyben 28 ember halt meg, köztük két csecsemő – egy pakisztáni és egy afganisztáni – és egy 15 éves iraki fiú. A Civil Flotta nevű szervezet által megszerzett adatok szerint 2023 ugyanezen időszakában 13 haláleset történt.

Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács vezetője ezeket a számokat mélyen aggasztónak nevezte. 

A brit belügy nem tesz közzé információkat a gondozásukban lévő menedékkérők haláláról, és nehéz információt szerezni ezzel kapcsolatban. A 2024 első hat hónapjára vonatkozó adatok sem tartalmaznak részleteket, sőt néhány haláleset oka meg nem erősített. A 2023-as adatok azonban azt mutatják, hogy például egy személy gázolás következtében halt meg, míg egy másik a tűz elől menekülve kiugrott a szobája ablakából.

A hosszabb távú adatok szerint a menedékszállókon 2020 óta jelentősen megnőtt a halálesetek száma, az öngyilkosságok száma pedig megduplázódott.

Rishi Sunak (C) brit miniszterelnök és a Belügyminisztérium határvédelmi főigazgatója, Phil Douglas (2R) beszél a határőri tisztekkel a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtéren tett látogatása során 2024. január 18-án.
Rishi Sunak (középen) volt brit miniszterelnök és a belügyminisztérium határvédelmi főigazgatója, Phil Douglas (jobbról a második) beszél a határőri tisztekkel a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtéren tett látogatása során 2024. január 18-án (Fotó: AFP/Carlos Jasso)

2016 áprilisa és 2024 júniusa között 217 haláleset történt, ebből 2020 januárja és 2024 júniusa között 189. A halálesetek számának növekedése egybeesik azzal, hogy a belügyminisztérium a világjárvány kezdetén a közös lakásokban történő elhelyezést több tízezer menedékkérő esetén hosszú távú szállodai elhelyezésére váltotta. Többeknek azt mondták, hogy el kell fogadniuk az Essexben található egykori Wethersfield katonai bázison vagy a dorseti Portlandben található elhelyezést, ahol korábban egy albán menedékkérő, Leonard Farruku 2023 decemberében életét vesztette.

Solomon szerint „Látjuk, hogy rendkívül negatív hatása van annak, hogy férfiak, nők és gyermekek hónapokon keresztül elszigetelten, rossz minőségű szálláson maradnak, minimális anyagi támogatással… Ezek az emberek háború és terror elől menekültek, hogy biztonságban legyenek. A kormányzat törvényes felelőssége, hogy gondoskodjon biztonságukról, és hogy elkerülhetők legyenek ezek a tragikus halálesetek.”

A Brit Vöröskereszt közben arra figyelmeztetett, hogy az Angliában menedékjogot kérő emberek kiesnek az egészségügyi rendszer résein, és új keretrendszert indított annak érdekében, hogy a háziorvosok, az egészségügyi dolgozók, a jótékonysági szervezetek a helyi hatóságokkal együttműködjenek, hogy minden menedékkérő megkaphassa szükséges és neki járó egészségügyi ellátást.

A brit belügyminisztérium nem kívánta kommentálni a menedékkérők haláleseteinek növekvő számát, a The Guardian szerint azonban az új kormány teljes mértékben együttműködik a menedékkérők halálával kapcsolatos vizsgálatokban.

Borítókép: A 2024. április 24-én készült fényképen a Bibby Stockholm szálláshajó látható, amint az Anglia délnyugati partján fekvő Portland Portland kikötőjében a rakparton horgonyoz (Fotó: AFP/Ben Stansall)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.