Egyre több cég hagyná el Németországot, összeomlás fenyeget

Amióta Robert Habeck gazdasági miniszter lett, drámaian megnőtt az országot elhagyni kívánó vállalatok száma. Különösen az iparnak lett elege. Van egy tényező, amely különösen elűzi a vállalatokat az országból.

2024. 08. 04. 17:26
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz ipari vállalatból négy fontolgatja, hogy korlátozza németországi termelését, vagy teljesen elhagyja az országot. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) mintegy 3300 vállalat körében végzett felméréséből kiderült, hogy különösen a magas energiaárak okoznak kétségeket a vállalatvezetőkben.

A német gazdaság energiapolitikába vetett bizalma súlyosan sérült

– mondta Achim Dercks, a DIHK ügyvezető igazgatóhelyettese, amelyről a Junge Freiheit német lap számolt be. A politikusoknak egyelőre nem sikerült a vállalatoknak a megbízható és megfizethető energiaellátás perspektíváját megmutatni. Ezek a megfontolások különösen hangsúlyosak az ipari szektorban, például a gépgyártásban. Az ipari vállalatok 37 százaléka fontolgatja a termelés külföldre való áthelyezését. Ez a tendencia a magas villamosenergia-költségű ipari vállalatoknál átlagon felüli, 45 százalék.

Összességében a vállalatok 18 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja Németországot. Tavaly ez az arány még csak 17 százalék volt, 2022-ben pedig csak 11 százalék.

A „Hogyan értékeli az energiafordulat hatását a vállalata versenyképességére nézve?” kérdésre, amelyre a vállalkozók a „nagyon negatív” (-100) és a „nagyon pozitív” (+100) közötti numerikus skálán válaszoltak, az ipari szektor vállalatvezetői átlagosan mínusz 34 pontot adtak. Ez a második legrosszabb érték a 2012-ben először elindított felmérés óta. Csak tavaly volt ennél rosszabb, akkor mínusz 36-os értéket mértek az elemzők.

A helyzet minden ágazatban hasonlóan rossz.

Szakértők szerint a vállalatok továbbra is lényegesen több kockázatot látnak, mint lehetőséget a német gazdaságban. A vállalkozók a szövetségi kormány által eddig hozott energiapolitikai intézkedésekben nem látnak semmilyen jövőképet. Egyes elemzők szerint, ha a kormány nem tesz ellenlépéseket, akkor egy bizonyos ponton Németország dezindusztrializációjának lehet szemtanúja a világ.

Borítókép: Hamarosan még komolyabb problémákba ütközhet a német gazdaság (Fotó: AFP/DPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.