Ennyi esély van arra, hogy Irán atomfegyvert vessen be Izrael ellen

Somkuti Bálint hadtörténész a Patrióta műsorában beszélt arról, hogy egy esetleges Irán–Izrael háborús konfliktus komoly globális gazdasági hatásokkal járna, amelyet mindenki megérezne a világon.

2024. 08. 10. 14:44
Izraeli katonák a közel-keleti háborúban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost és ezzel a Perzsa- (vagy Arab-) öbölt, egy csapásra az egekbe repülnek az olajárak. Az árrobbanást pedig az egész világ megérezné – mondta el a Patrióta műsorában Somkuti Bálint, majd hozzátette, az Irán és Izrael közötti konfliktus kirobbanásának a közvetlen oka Iszmail Hanije, a Hamász vezetőjének meggyilkolása volt, azonban a két állam között már évtizedek óta rossz a viszony. 

A Közel-keleten teljesen más szabályok érvényesek, mint amit mi megszoktunk. Tehát az, hogy egy csapásra csapással válaszoljanak, az egy teljesen bevett, sőt elvárt dolog. Tehát az irániaktól, az iráni vezetéstől nemcsak a saját népe, hanem általában a Közel-Keletnek a közönsége és a nemzetközi közvélemény is azt várja el, hogy valamilyen formában reagáljon erre az arculcsapásra

– emelte ki a szakértő, majd hozzátette, egyszer áprilisban már volt egy ilyen megtorló támadás, ami egy drónokból, cirkálórakétákból, ballisztikus rakétákból álló elegy volt, amelynek nagy részét semlegesítette az izraeli és a vele szövetséges légvédelem. Somkuti most is egy ehhez hasonló légi offenzívára számít, amellyel az iráni vezetés megmutathatja, hogy erőszakkal válaszoltak az őket ért erőszakra, viszont nem eszkalálják tovább a konfliktust. 

Hatalmas erőkülönbségek

Izrael és Irán között ugyanakkor a szakértő elmondása szerint egy nagyon érdekes aszimmetria van. Ugyanis az egyik ország egy atomhatalom, a másik pedig nagyon modern légierővel rendelkezik.

Az iráni légierő sokkal gyengébb, Irán egy gyengébb ország, hiába van közel tízszeres erőfölényben. Ugyanakkor, ahogy azt mondani szokták, a drónok és a cirkálórakéták a szegény ember légiereje. Ezekkel a fegyverekkel pedig hatékony támadásokat lehet végrehajtani a sokkal jobb légierővel rendelkező ellenséges országok, például Izrael ellen

– jelentette ki Somkuti, aki Déri Stefi, a műsor házigazdájának kérdésére válaszolva elmondta, semmiképpen sem tartja elképzelhetőnek, hogy Irán atomfegyvereket vessen be Izrael ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.