Ígéretes az Izrael és a palesztin fegyveresek közötti tűzszüneti tárgyalás

A Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalások ígéretes irányt vettek – állítja Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

2024. 08. 16. 17:57
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik a hozzátartozóik Tel-Avivban 2024. augusztus 15-én.
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik a hozzátartozóik Tel-Avivban 2024. augusztus 15-én. Fotó: Ohad Zwigenberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a csütörtökön kezdett, közvetítők útján zajló egyeztetés kezdetén sikerült közelíteni az álláspontokat, és a tárgyalás folytatódik, hogy a tűzszünet részleteit kidolgozzák, közölte az MTI. 
Továbbá, a Fehér Ház illetékese beszámolt arról, hogy a helyszínen van Robert Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is, aki részt vesz a tárgyalásokban. Elmondta, hogy Izrael és a palesztin Hamász képviselői a tűzszüneti terv általános kereteit már elfogadták, és most a végrehajtás egyes részleteiről zajlik az alkufolyamat, aminek része – a megfogalmazása szerint – bizonyos „erőfitogtatás is”. 

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő is ígéretesnek látja a tárgyalást, lapunkkal megosztotta, hogy szerinte ezt a konfliktust diplomáciai úton kell megoldani, katonai műveletekkel nem lehet, s ezt a felek is belátták. 

Most már több mint tíz hónapja tart a háború és még mindig nem sikerült legyőzni sem a Hamászt, sem az Iszlám Dzsihádot. A Hamász még mindig komoly fegyver- és lőszertartalékkal rendelkezik, valamint továbbra is nagyon sokan csatlakoznak a terrorszervezethez azok közül, akik elvesztették a családjaikat. Tehát a kialakult helyzetnek a saját retorikáján kell változtatni

– állítja Georg Spöttle. 

A tárgyalások helyszínéről, Katarról a szakértő elmondta, hogy egy „mérsékelt államról” van szó, amelynek nagyon jó kapcsolatai vannak Nyugattal és Kelettel egyaránt.

Katar esetében egy muszlim államról beszélünk, a katari emír már nagyon sokszor közvetített a háborús felek között. Megvan a bizalom Amerika és Izrael részéről egyaránt.

– jelentette ki a szakértő, majd hozzátette: „A Hamásznak több vezetője is Katarban él, tehát ez is hozzájárul ahhoz, hogy közvetítői szerepet tudott vállalni.”

A Hamász tárgyalói egyébként közvetlenül nem is ülnek ott a tárgyalóasztalnál, az alkupontokat Katar és Egyiptom képviselői tárják a Hamász vezetőiből álló, szintén Dohában tartózkodó palesztin delegáció tagjai elé, akik ezt tovább közvetítik Jahja esz-Szinvár, a Hamász új politikai vezetője felé. A Hamász korábbi politikai vezetője, Iszmáil Haníje július 31-én Teheránban, feltehetően izraeli rakétatámadásban vesztette életét. Helyére lépett az a Szinvár, akit a 2023. október 7-i, Izrael elleni rajtaütés értelmi szerzőjének tartanak. A vezető meggyilkolása kapcsán Irán komoly megtorlást ígért, ám ez a hatalmas csapás még nem következett be. Georg Spöttle véleménye szerint elképzelhető, hogy nem Izrael volt a kitervelője a vezető ellen elkövetett merényletnek, hanem „belső munka” lehetett.

Az ilyen tetteket Izrael általában elismerte, ám most ez nem történt meg. Az én elméletem az, hogy voltak olyan politikai körök Iránban, amelyek igazából a Hamász végét akarták

– fogalmazott a szakértő.

Georg Spöttle ezt azzal indokolta, hogy a merénylet számos különböző verziója látott eddig napvilágot, valamint az esetet követően letartóztattak huszonnégy iránit, köztük magas rangú tiszteket is, akiknek állítólag közük volt a merénylethez. Azóta további letartóztatásokra került sor.

Nagyon gyanúsak Iszmáil Haníje meggyilkolásának körülményei, és úgy gondolom, hogy a válaszcsapásnak három napon belül meg kellett volna történnie, ha tényleg Izrael a tettes

– vélekedett a szakértő. 

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik a hozzátartozóik Tel-Avivban 2024. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.