Josep Borrell: Felelősségre kell vonni az Alekszej Navalnij halálában érintetteket

Az Európai Unió továbbra is elvárja, hogy vonják felelősségre azokat, akiknek köze volt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálához – szögezte le kedden Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Forrás: MTI2024. 08. 20. 12:55
 A hágai orosz nagykövetség előtt gyűlnek össze az emberek, hogy virrasztást tartsanak Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető emlékére. Navalnij 47 éves korában halt meg oroszországi fogva tartása alatt.
A hágai orosz nagykövetség előtt gyűlnek össze az emberek, hogy virrasztást tartsanak Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető emlékére. Navalnij 47 éves korában halt meg oroszországi fogva tartása alatt. Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az X-en közzétett üzenetében a főképviselő emlékeztetett arra, hogy a politikust éppen négy éve idegméreggel is megpróbálták megölni, amiből Navalnij Németországban épült fel.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Fotó: NurPhoto via AFP


Navalnijt hazatérése után tartóztatták le 2021-ben a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésére hivatkozva. Ezt követően februárban, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.
„Alekszej Navalnij halálában a végső felelősség (Vlagyimir) Putyin elnököt és az orosz hatóságokat terheli, ugyanis miattuk került börtönbe politikailag motivált vádak nyomán, és miattuk szenvedett el állandó rossz bánásmódot a rácsok mögött” – olvasható az Európai Unió Külügyi Szolgálatának (EEAS) közleményében.
Üzenetében Borrell továbbá emlékeztette a moszkvai kormányt a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményben (CWC) vállalt kötelezettségeire is, aláhúzva, hogy a Navalnij halálában felelősök megbüntetése nem menti fel Oroszországot a vállalásai alól.

Borítókép: A hágai orosz nagykövetség előtt gyűlnek össze az emberek, hogy virrasztást tartsanak Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető emlékére. Navalnij 47 éves korában halt meg oroszországi fogva tartása alatt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.