Nem közvetlenül Moszkvával tárgyalna a békéről Ukrajna

Nem közvetlenül Moszkvával ülne tárgyalóasztalhoz az ukrán vezetés az orosz–ukrán háború lezárása érdekében, inkább egy a fekete-tengeri gabonamegállapodásokhoz hasonló konstrukciót látnának szívesen.

Forrás: Politico2024. 08. 20. 10:06
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalást kezdene Ukrajna a békéről, azonban nem közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja a Politico brüsszeli hírportál. A kijevi vezetés azt szeretné, ha Oroszország és Ukrajna külön-külön jutna megállapodásra a közvetítőkkel, hasonlóan ahhoz, ahogy a fekete-tengeri gabonamegállapodások ügyében is történt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Alekszej Babuskin)

A 2022 nyarán született egyezséget az ENSZ és Törökország segítségével sikerült tető alá hozni, akik külön tárgyaltak a két háborús féllel. Kijev és Moszkva közvetlenül nem egyeztetett egymással.

Abban, hogy az ukránok épp most kezdik szorgalmazni a béketárgyalást, szerepe lehet az Oroszország kurszki régiójába történt betörésnek is, amelytől Kijev azt reméli, hogy erősíti a tárgyalási pozícióját.

Úgy tűnik azonban, hogy Moszkvában épp az ellenkező hatást váltotta ki az ukránok akciója.

Milyen tárgyalásokról beszélhetünk olyan emberekkel, akik válogatás nélkül támadják a polgári lakosságot és a polgári infrastruktúrát, vagy megpróbálják veszélybe sodorni az atomerőműveket?

– idézte Vlagyimir Putyint a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ukrán politikusok ennek ellenére bíznak abban, hogy a fekete-tengeri modell sikerrel járhat. Erre utal Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének az Evropejszka Pravda részére adott interjúja, amely szerint munkacsoportokat állítottak fel, hogy kidolgozzák egy lehetséges megállapodás részleteit és határidőit. Ugyanezt erősítette meg a Politicónak két név nélkül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztségviselő.

Oroszország azonban az ukrán békeformulát már korábban elfogadhatatlannak nevezte.

A két fél álláspontja közti, áthidalhatatlannak tűnő távolság ellenére Törökország a jelek szerint ismét szívesen lépne fel közvetítőként.

Nem fogunk visszariadni attól, hogy további erőfeszítéseket tegyünk

– fogalmazott még júniusban az ország külügyminisztere, Hakan Fidan.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.