Nő az iszlám terrorfenyegetés Ausztriában

Tovább fokozódik a bizonytalanság Ausztriában. Moussa Al-Hassan Diaw, szakértő az egyre fiatalabbak radikalizálódására figyelmeztet. Az ország volt védelmi minisztere szerint pedig a terrorizmus fenyegetését Ausztriában évtizedek óta lekicsinylik.

Forrás: eXXpress2024. 08. 11. 7:41
2024. augusztus 8-án biztonsági őrök eltávolították a bécsi Ernst Happel Stadion színpadát, miután az amerikai megasztár, Taylor Swift három koncertjét törölték. (Fotó: AFP/ Alex HALADA) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ausztriában napvilágra kerülő adatok ijesztőek. A kormány évek óta figyelmen kívül hagyja a radikális iszlamisták táptalajaként szolgáló, ellenőrizetlen bevándorlási politikával kapcsolatban felmerülő problémákat, írja az osztrák eXXpress.

Feature: High School in Vienna
Osztályterem egy bécsi gimnáziumban, Ausztriában (Fotó: APA-PictureDesk/AFP/Tobias Steinmaurer)

Ausztriában szinte nap sem telik el késelések, nemi erőszakok, rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények nélkül. A Taylor Swift-koncerteket célzó terrorista tervek egyértelműen azt mutatják, hogy a szomszédos ország biztonságpolitikájában hiányosságok vannak.

Radikalizálódás a fiatalok körében

Az amerikai énekesnő koncertjén tervezett terrortámadás is felveti a kérdést, hogy milyen ideológiai indítékok állnak az ilyen erőszakos tervek mögött. Moussa Al-Hassan Diaw iszlamizmus-szakértő ijesztő tényeket közölt egy interjúban. Szerinte iskolai osztályonként két-három ISIS ideológia-szimpatizáns jut.

Minden iskolai osztályban legfeljebb három olyan ember van, aki legalább szimpatizál ezekkel az elképzelésekkel. Még az őshonos osztrákok is, még a 13 éves fiúk és lányok is

– figyelmeztet a szakértő.

Az iszlamizmuskutató szerint ezek közül a fiatal fiúk közül sokan hűséget is esküdtek az ISIS-nek.

Erősnek akarnak látszani, ijesztőnek tűnnek. Aztán beléjük oltják az ellenség képeit.

Arra a kérdésre, hogy ki ezeknek a fiataloknak az ellensége, Diaw kifejti: „A Nyugat, az amerikaiak és a zsidók. Az ISIS radikálisai nem hisznek a demokráciában és az ember alkotta törvényekben. Teokráciát akarnak. A fanatikusok számára a gyilkosság jogos.”

A volt védelmi miniszter is az ország biztonsági helyzetére figyelmeztet

Herbert Scheibner, volt védelmi miniszter is beszélt a jelenlegi terrorfenyegetésről Ausztriában és Európában.

Scheibner egyértelművé teszi, hogy az iszlamista terrorfenyegetés korántsem új keletű. Az európai szakértők már évek óta figyelmeztetnek erre.

Főleg Ausztriában az emberek mindig megpróbálják ezt egy kicsit eltolni. De a 2020-as bécsi terrortámadás óta tudni kell, hogy valós veszély fenyeget

– mondta a volt védelmi miniszter.

Gyertyák égnek a terrortámadás áldozatainak emlékére a Seitenstettengasse egyik helyszínén, a zsinagóga előtt, Bécs központjában, Ausztriában 2020 november 8-án (Fotó: AFP/Herbert Pfarrhofer)

Scheibner szerint „a szélsőségesek bárhol lecsaphatnak”. Az ilyen támadásokat nem lehet 100 százalékosan kizárni, de „a problémát az elmúlt években – Ausztriában is – lekicsinyelték”.

Ausztriában a muszlimok 10-20 százaléka is „fogékony a radikális eszmékre”. Azok, akik az elmúlt évtizedekben a „multikulturális társadalmat nagy utópiaként” ábrázolták, nagyon keveset tettek annak érdekében, hogy az együttélés valóban működhessen.

Borítókép: 2024. augusztus 8-án biztonsági őrök eltávolították a bécsi Ernst Happel Stadion színpadát, miután az amerikai megasztár, Taylor Swift három koncertjét törölték (Fotó: AFP/Alex Halada)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.