Simán átverte a demokratákat az ál-CIA-ügynök

A Wagner-csoport amerikai megfelelőjének létrehozásán dolgozott egy indiai–amerikai üzletember és CIA-ügynök. Legalábbis ezt mondta a vele kapcsolatba kerülőknek, akik jobbára hittek is neki. Még a Demokrata Párt legfelsőbb szintjét is sikerült csőbe húznia.

Forrás: The Wall Street Journal2024. 08. 28. 16:11
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/CONSOLIDATED NEWS PHOTOS pool/Annabelle Gordon)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényes helyeken kötne üzleteket, hogy kiszorítsa a rosszfiúkat a stratégiai fontosságú piacokról, és a Wagner-csoport egyfajta amerikai megfelelőjét hozná létre – vázolta fel a vele kapcsolatba kerülő, sokszor igen magas rangú üzletembereknek, katonáknak, hírszerzőknek és politikusoknak egy a CIA-nek dolgozó indiai származású amerikai üzletember. Csakhogy Gaurav Srivastava se CIA-ügynök nem volt, sem amerikai állampolgár – derül ki a The Wall Street Journal riportjából, amely már-már regénybe illő csalássorozatot tárt fel.

Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A vagyonos észak-indiai családból származó Srivastava a Dél-kaliforniai Egyetemre iratkozott be, de a tanulmányainál jobban érdekelte az üzlet és a hírszerzés világa. A vele kapcsolatba kerülőknek elhintette, hogy magas rangú hírszerzési kapcsolatai vannak, és Wyomingban céget jegyeztetett be.

Meggyőzte a korábbi NATO-parancsnok Wesley Clark tábornokot, hogy fizetett tanácsadóként segítse a cég munkáját. 

Az első közös üzletük során egy szudáni milicista vezetővel, a később kitört polgárháború egyik kulcsfigurájával működtek együtt, aki hárommillió dollárt fizetett Srivastavának abban a hitben, hogy a CIA-t képviseli.

Amikor kitört az orosz–ukrán háború, az Oroszországra kivetett szankciók újabb vadászterületet jelentettek az indiai „hírszerző” számára. Trükkös módon rávette a svájci cégén keresztül három évtizede orosz olajjal kereskedő, de a bankrendszert érintő szankciók miatt gondokkal küzdő holland üzletembert, Niels Troostot, hogy adja át neki a cége felét. Ígérete szerint Srivastava cserébe megszerezte volna az amerikai kormánytól a szankciók alóli mentességet Troost cége számára.

Troost eleinte hitt az indiainak, bizalmát pedig csak megerősítette, amikor az bemutatta neki Clark tábornokot.

2022-ben félidős választásokat tartottak az amerikai törvényhozásban. Srivastava több demokrata politikus kampányát is komoly összegekkel támogatta. Emellett az Atlanti Tanács amerikai agytröszt számára finanszírozott egy élelmiszerbiztonságról szóló konferenciát, amelyen közvetlenül Chuck Schumer, a szenátusi demokrata frakció vezetője után szólalt fel.

Az adományok természetesen megnyitották az ajtókat a Demokrata Párt krémjéhez: Srivastava még magával Joe Biden amerikai elnökkel is fotózkodott.

Nem sokkal később Srivastava ismét kedvenc fejőstehenéhez, Troosthoz fordult. Ezúttal egy állítólagos indonéziai CIA-fedőcég számára kért tőle kölcsön. Azonban a több mint ötvenmillió dollár nem egy bioüzemanyag-üzletre kellett: egy részéből egy elegáns villát akart megvásárolni Pacific Palisadesben az indiai üzletember.

Troost emellett további hatmillió dollárt is átadott cége (illetve ekkor már Srivastavával közös cégük) amerikai leányvállalatának felállítására, azonban egyre jobban aggasztotta, hogy az amerikai kormányzati mentességről szóló papírok csak nem akartak megérkezni.

A hazugságok sokáig szilárdan álló falán azonban elkezdtek megjelenni a repedések. Az FBI már tavaly elkezdett vizsgálódni Srivastava pénzének eredete után, és lassanként Troost is ráébredt, hogy csúnyán átverték. Amikor egy oknyomozással foglalkozó nemzetközi médium megszellőztette a szövevényes csalási ügyet, a demokrata politikusok szégyenszemre visszafizették az adományt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Annabelle Gordon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.