Turisták megölésére buzdítanak vandálok Mallorcán

A Baleár-szigeteken élők egy része már annyira megelégelte a nyaralók miatti túlzsúfoltságot, hogy gyűlöletkeltő graffitiken keresztül biztatnak turistagyilkosságra.

2024. 08. 07. 18:48
Egész évben tömegek lepik el Spanyolországot (Fotó: AFP/Oscar Del Pozo)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ölj meg egy turistát” – ez az üzenet áll angolul az egyik mallorcai település lakóházának falán. A regionális kormány elítélte a felirat készítőit, és arra szólította fel az érintett manacori önkormányzatot, hogy tegye meg ugyanezt, és haladéktalanul takarítsa le a falról a graffitit. A régió vezetője arra biztatja a turistákat, hogy nyugodtan utazzanak a Baleár-szigetek bármelyik tagjára, nincs mitől félniük, mert ezek a feliratok nem képviselik a helyiek többségének érzéseit.

Az utazási irodák azonban állítják, hogy a hónapok óta tartó turistaellenes hangulat már okozott némi visszaesést a piacon. A manacori graffiti miatt például voltak olyanok, akik hétfőről keddre inkább lefújták a nyaralásukat, mert úgy érezték, veszélyben lennének a Baleár-szigeteken.

Bár a szélsőséges graffiti mögött a gyanú szerint fiatal, meggondolatlan vandálok állnak, a helyiek valóban dühösek. Viszont nem is a nyaralókra, hanem inkább a kormány tömeges beutazást tápláló turisztikai modelljére, ami ellen ezen a héten vasárnap ismét tüntetést szerveznek. Az egyik civil szervezet hívta össze a megmozdulást Mallorcán, ahol legutóbb július végén több mint tízezer embert tudtak mozgósítani. 

Múlt szombaton az egyik környezetvédelmi csoport is tiltakozott, ők a másik szigeten, Menorcán zártak el egy strandot a nyaralók elől, majd a résztvevők és törülközők segítségével az „SOS Menorca” feliratot rajzolták a homokba. 

A helyiek hónapok óta a nyaralók számának korlátozását követelik a kormánytól, mert a már egész évre kiterjedő túlzsúfoltság miatt nemcsak az ott élők élete ment tönkre, hanem az élővilág is pusztul. A jelenlegi turisztikai modell, ami ellen más spanyol régiókban, köztük Barcelonában, Andalúziában és a Kanári-szigeteken is tüntettek már, odáig vezetett, hogy a spanyolok nem tudnak tisztességes lakhatáshoz jutni. Ennek az az oka egyrészt, hogy az albérletárak az egekbe szöktek, másrészt alig van hosszú távra bérelhető ingatlan, mivel szinte minden tulajdonos turisztikai célra használja a lakását. Ráadásul vannak olyan városok, köztük Palma de Mallorca is, amelynek belvárosából mostanra teljesen kiszorultak a tősgyökeres helyiek. 

Eddig Barcelona az egyetlen, amelynek vezetése radikális változást jelentett be a lakók tiltakozásának hatására. Az ottani polgármester közölte, hogy 2029-ig visszaállítja a tisztességes feltételeket az ingatlanpiacon. Ennek érdekében korlátozni kezdik a rövid távra kiadható ingatlanokat úgy, hogy nem adnak ki több turisztikai engedélyt, illetve a meglévőket nem fogják meghosszabbítani. Spanyolországba idén rekordmennyiségű turistát várnak. Már az év első hat hónapjában 42,5 millióan látogattak el a dél-európai országba, ami 13 százalékkal több a tavalyi adatoknál.

Borítókép: Egész évben tömegek lepik el Spanyolországot (Fotó: AFP/Oscar Del Pozo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.