Zeleszkijt hibáztatják az ukránok: „Pokrovszk sokkal gyorsabban fog elesni, mint Bahmut”

Kritikák keresztüzébe került Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a kurszki betörés óta az orosz hadsereg gyorsan nyomul előre Kelet-Ukrajnában és közeledik a stratégiai fontosságú Pokrovszk városához.

Forrás: Financial Times2024. 08. 30. 10:52
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kurszki betörés sikerével dicsekszik, az oroszok gyorsan nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában – kritizálják az államfőt saját katonái. Miután a hét folyamán több települést is elfoglaltak az orosz–ukrán háború során, az orosz erők közelednek a stratégiai fontosságú Pokrovszk városa felé – írja a Financial Times brit napilap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy védmű építését tekinti meg
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy védmű építését tekinti meg (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Miután több ezer harcedzett katonát irányítottak át Kurszkba, több ukrán egység is kénytelen volt visszavonulni védelmi állásaiból Pokrovszk közelében, az oroszok pedig több települést is elfoglaltak. A város azért kiemelt jelentőségű, mert egyike Donyeck két kulcsfontosságú vasúti és közúti csomópontjának, így elvesztése a teljes ukrán logisztikát veszélybe sodorhatná a régióban.

A műholdfelvételek tanúsága szerint az oroszok már csak 8 kilométerre vannak Pokrovszktól.

Olekszandr Kovalenko, a kijevi székhelyű Információs Ellenállás csoport katonai elemzője „teljes védelmi kudarcnak” nevezte a Pokrovszk keleti szélén kialakult helyzetet. Ez nem a katonák, hanem a döntéshozók hibája – tette hozzá a szakértő.

Mariana Bezuhla, az ukrán parlament védelmi bizottságának tagja a Facebookon osztott meg fotókat a Novohrodivka melletti frontvonalon tett múlt heti látogatásáról. „A Novohrodivka előtti árkok üresek voltak. Gyakorlatilag nem volt ukrán hadsereg az egykor húszezres városban” – írta bejegyzésében.

Több, a térségben tartózkodó katona aggodalmát fejezte ki a Pokrovszk körüli védekezéssel kapcsolatban – tárja fel a Financial Times.

„Zsenya, a 93. gépesített dandár ukrán katonája, aki tavaly a kimerítő, 10 hónapos bahmut-i csatában harcolt, a Pokrovszkban gyorsan romló helyzetről számolt be. Az X-en megjelent őszinte értékelésében bírálta a hadsereg parancsnoki struktúráját, rendszerszintű hibákra és a változó harctéri körülményekre adott nem megfelelő válaszokra hivatkozva”  – írja a lap.

Őszintén szólva, ilyet még soha nem láttam. Minden ilyen gyorsan szétesik… Pokrovszk sokkal gyorsabban fog elesni, mint Bahmut

 – idézte a lap.

Maga Zelenszkij is elismerte, hogy a Pokrovszknál kialakult helyzet „rendkívül nehéz”, de azt állította, hogy a kurszki betörés lelassította az orosz offenzívát.

Az ukrán elnök szavainak azonban ellentmond, hogy az elmúlt három hétben az orosz erők minimális ellenállással több mint kéttucatnyi várost és falut foglaltak el, köztük a sokáig erősen tartott Nju Jorkot. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa az orosz térnyerést a tapasztalt ukrán gyalogság hiányának és az erőforrásoknak a kurszki offenzívára való átirányításának tulajdonította.

A kurszki betörés során ráadásul az ukrán hadsereg komoly veszteségeket szenvedett. Orosz becslések szerint hatezernél is több ukrán katona eshetett el – írja a Lenta.ru orosz hírportál. Emellett többek között 73 harckocsit és 34 gyalogsági harcjárművet 432 páncélozott harcjárművet, valamint 25 tüzérségi löveget veszített. Az orosz erőknek sikerült megsemmisíteniük négy, az Egyesült Államokból szállított HIMARS rakéta-sorozatvetőt is.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.