A migránsokra szórja el az állampolgárok pénzét a spanyol baloldal

Több tízmillió eurót költenek el az illegális bevándorlóknak szánt befogadóközpontok biztonsági felügyeletére, valamint arra is, hogy a Kanári-szigetekről más spanyol régiókba helyezzék át őket.

2024. 09. 09. 6:04
Migránsok érkeznek, hogy kiszálljanak a Kanári-szigeteki El Hierro szigetén található La Restinga kikötőjébe 2024. szeptember 4-én
Migránsok érkeznek, hogy kiszálljanak a Kanári-szigeteki El Hierro szigetén található La Restinga kikötőjébe 2024. szeptember 4-én Fotó: AFP/Antonio Sempere
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kézzel szórja a migránsokra az állampolgárok pénzét a baloldal Spanyolországban. Pedro Sánchez miniszterelnök augusztus közepén megígérte a Kanári-szigeteknek, hogy még idén ötvenmillió eurót, vagyis közel húszmilliárd forintnak megfelelő összeget folyósít nekik az illegális bevándorlók ellátására. Most pedig újabb bőkezű ajánlattal rukkolt elő, ugyanis jóváhagyott egy 33 millió euróról – átszámítva több mint 12 milliárd forint – szóló pályázatot, amit a szigetvilágban lévő befogadóközpontok megfigyelési és biztonsági szolgáltatásaira költhetnek el. 

Növelhetik az őrző-védő személyzet létszámát és a munkájukhoz szükséges eszközöket is, hogy megelőzhetőek legyenek a befogadóállomásokon egyre sűrűbben előforduló konfliktusok, illetve bűncselekmények.

 A pénzt három központ között osztják szét, egy tenerifei, egy gran canariai és egy El Hierró-i létesítmény kap belőle.

Nem ez volt az egyetlen, migránsokra szánt pénzösszeg, amit a múlt héten hagytak jóvá. A La Gaceta című lap azt írja, hogy további 14 millió eurót (körülbelül ötmilliárd forint) kap az a civil szervezet is, amely segíti az illegális bevándorlók áthelyezését a Kanári-szigetekről a félszigetre. Nem véletlen a nekik szánt támogatás, hiszen ez a gyakorlat egyre sűrűbben fordul elő Spanyolországban a szigetek, valamint a két exklávé, Ceuta és Melilla befogadórendszerének folyamatos túlzsúfoltsága miatt.

A napokban rekordmennyiségű migránst szállítottak át más autonóm közösségekbe, hogy megelőzzék az említett régiók központjainak összeomlását. Először több mint háromszáz, többségében szubszaharai állampolgár landolt az Air Europa egyik gépén Madridban. Ezt követően 110 fő érkezett egy Teruel megyében található pici faluba, Mora de Rubielosba, majd kétszáz bevándorlót vittek át a Costa Brava egyik legkedveltebb turistafalujába, Tossa de Marba, illetve jóváhagyták mintegy 71 fő áthelyezését Ceutából Andalúziába és Alicantéba.

Az áttelepítések komoly feszültséget keltenek a városvezetőkben és a lakosságban is, mivel a szocialista (PSOE) kormány általában visszatartja az ezekkel kapcsolatos információkat, valamint választást sem hagyva telepíti be ezeket az embereket a spanyol településekre.

Tossa de Mar polgármestere szerint ideálisabb lett volna szezonon kívül megejteni az áthelyezést – ha már muszáj. Jelenleg ugyanis attól tart, hogy a rengeteg migráns jelenléte visszaveti a nyaralókedvet az épphogy elkezdődött utószezonban, ami óriási veszteséget jelenthet a turisztikai ágazatban. Marti Pujals azt is sérelmezi, hogy aránytalanul sok embert vittek hozzájuk, hisz települését hatezer fő sem lakja, ehhez képest kétszáz illegális bevándorlót bíztak rájuk. Eközben a szomszédos Lloret de Mar és Blanes ennek csak a töredékét kapta, pedig népességük harmincezer fő fölött van. 

A bevándorlók a polgármester aggodalmai ellenére már megérkeztek, és egy négycsillagos szállodában kapnak ellátást addig, amíg papírjaikat és egyéb ügyeiket elintézik. A migrációs ügyekért felelős minisztérium annyit közölt, hogy terveik szerint egy hónapig maradnak a hotelben.

A terueli Mora de Rubielosba is megérkeztek a migránsok. Ott az alpolgármester annyira nem értett egyet a betelepítésükkel, hogy lemondott. Végül ugyan maradt, de egyáltalán nem érti, hogy egy alig ezerötszáz fő lakta faluban hogyan helyezhetnek el száztíz illegális bevándorlót, hiszen így ők fogják kitenni a lakosság tíz százalékát. A jobboldali Vox a helyiek részvételével tüntetni akart a migránsok érkezése ellen, de a kormány diktatórikus módon betiltotta a demonstrációt, ráadásul bejelentette: megerősített biztonsági intézkedéseket hajt végre azért, hogy az odaszállított mali állampolgárok megfelelő védelmet kapjanak. Erről azután döntöttek, hogy a szálloda, amely szobákat biztosít nekik, telefonos fenyegetéseket kapott egy ismeretlen személytől.

A polgármester a történtek után megpróbálta lecsillapítani a kedélyeket és közölte, hogy meglátása szerint az odaérkezett afrikaiak egyike sem jelent veszélyt. Mindannyian hivatalos papírokkal rendelkeznek, dolgozni szeretnének és a falu vezetésének segítségével megkezdik a beilleszkedést a helyi közösségbe. A falu lakói felemásan reagáltak az érkezésükre, van, aki szerint jobb lenne őket hazatoloncolni, mások úgy gondolják, hogy ha képesek integrálódni, akkor senkit sem fog zavarni a jelenlétük.

Spanyolországot idén példátlan migrációs krízis sújtja. Augusztus végéig összesen 35 456 migráns érkezett az országba, ami 63 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legtöbb illegális bevándorló, több mint huszonötezer ember, a Kanári-szigeteken kötött ki, ami több mint kétszerese a tavalyi évnek.

Az emelkedés különösen a tengeri útvonalakon figyelhető meg, de a szárazföldi határátlépések száma is jelentős mértékben, 144 százalékkal nőtt, különösen Ceutában, amelyet harmadik hete ostromolnak a többségében marokkói bevándorlók, akik úszva próbálnak átjutni a spanyol határon. A spanyol autonóm város már több mint félezer, szülei nélkül érkezett migránsgyereket kénytelen ellátni, ami ötszöröse a befogadókapacitásuknak.

A központok túlzsúfoltsága miatt a szocialista kormány kötelezni kívánja a spanyol autonóm közösségek vezetőit, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban, mivel azok önként már nem hajlandók több bevándorlót befogadni. A Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció most azon van, hogy elérje, hogy a konzervatív Néppárt (PP) támogassa a bevándorlási törvény módosítását, amellyel kötelezővé tenné a régiók közötti szolidaritást.

Borítókép: Migránsok érkeznek, hogy kiszálljanak a Kanári-szigeteki El Hierro szigetén található La Restinga kikötőjébe 2024. szeptember 4-én (Fotó: AFP/Antonio Sempere)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.