A nukleáris arzenál gyors növelését helyezte kilátásba az észak-koreai vezető

„Exponenciális ütemben" fogja növelni atomfegyvereinek számát Észak-Korea, hogy bármikor meg tudja védeni biztonságát – jelentette ki az országot vezető Kim Dzsong Un az ország megalapításának évfordulóján mondott beszédében. Az észak-koreai vezető megesküdött, hogy felkészíti nukleáris haderejét az Egyesült Államokkal folytatott harcra.

Forrás: AP, MTI2024. 09. 10. 13:35
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai vezető hangoztatta: erős katonai jelenlétre van szükség „az Egyesült Államok és követői” jelentette térségbeli fenyegetés miatt. 

Teljesen végigvisszük azt a politikánkat, amely az atomfegyverek számának exponenciális mértékű növelésén alapuló nukleáris fegyveres erőkre épül

– fogalmazott Kim Dzsong Un a KCNA állami hírügynökség közlése szerint párt- és kormánytisztviselők előtt beszélve. 

Az ázsiai ország – amelyet nemzetközi szankciókkal sújtottak atomfegyver- és rakétaprogramja miatt – a stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) számításai szerint jelenleg körülbelül ötven nukleáris töltetű rakétafejjel rendelkezik.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megígérte, hogy megkettőzi erőfeszítéseit annak érdekében, hogy nukleáris hadereje teljesen készen álljon a harcra az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel – írja az AP amerikai hírügynökség. Kim többször is tett már hasonló ígéreteket, de külső szakértők szerint most az amerikai elnökválasztás elé időzíti az újabb provokációit.

Kijelentette, hogy Észak-Korea „megkétszerezi intézkedéseit és erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az állam összes fegyveres ereje, beleértve a nukleáris erőket is, teljesen harcra készen álljanak” – közölte a KCNA.

2022 óta Észak-Korea jelentősen felgyorsította fegyverei tesztelését annak érdekében, hogy tökéletesítse képességeit az Egyesült Államok és Dél-Korea elleni esetleges csapások indítására. Az Egyesült Államok és Dél-Korea válaszul kiterjesztette a katonai gyakorlatokat.

Elemzők egyébként úgy vélik, hogy Észak-Koreának még le kell küzdenie néhány utolsó technológiai akadályt, hogy olyan nagy hatótávolságú nukleáris rakétákat szerezzen be, amelyekkel elérhetik az Egyesült Államok szárazföldjét, bár valószínűleg már vannak olyan rakétái, amelyek Dél-Koreában és Japánban is elérhetik a kulcsfontosságú célpontokat.

Phenjan május óta több ezer léggömböt is indított déli irányba, azt állítva, hogy ez a válasz a dél-koreai aktivisták által észak felé indított, propagandaanyagot tartalmazó léggömbökre. A léggömbökhöz csatolt zsákok főként papír- és műanyaghulladékot tartalmaztak.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.