Brutális ostrom alatt tartják a brit-szigeteket a migránsok

A La Manche csatorna egyre kedveltebb migrációs útvonallá vált az elmúlt években. 2024-ben már több mint 25 ezer ember kelt át illegálisan Nagy-Britanniába Franciaországból. Annak ellenére, hogy a csatorna átkelése rendkívül veszélyes, és a halálos balesetek száma is növekszik, sok migráns továbbra is ezt az utat választja.

Forrás: Origo2024. 09. 24. 13:09
This photograph taken on September 15, 2024 shows the damaged migrants' boat after a failed attempt to cross the English Channel that led to the death of 8 people near the beach of Ambleteuse, northern France. Eight migrants died when their clandestine boat sank off Ambleteuse (Pas-de-Calais) on September 15, 2024, bringing to over 45 the number of would-be exiles to Britain who died in the Channel in 2024. (Photo by Bernard BARRON / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az átkelők száma meghaladta a 25 ezer főt, ezzel már most felülmúlva a tavalyi év ugyanezen időszakának 24 ezres adatát. Bár 2022-ben a teljes éves adat még ennél is magasabb volt, több mint 31 500 fő, az idei adatok további emelkedést vetítenek előre, írja az eXXpress.

Francia csendőrök figyelik az észak-franciaországi Ambleteuse strandját, hogy megakadályozzák a migránsok átkelését a La Manche csatornán 2024. szeptember 21-én
Francia csendőrök figyelik az észak-franciaországi Ambleteuse strandját, hogy megakadályozzák a migránsok átkelését a La Manche csatornán 2024. szeptember 21-én (Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy )

A lap szerint csak az elmúlt hétvégén több mint 1 400 migráns próbált meg átjutni a veszélyes vizeken. A tömeges átkelések gyakran rosszul felszerelt, túlzsúfolt csónakokon történnek, amelyek nem alkalmasak nyílt tengeri utazásra, és rendszeresen vezetnek tragédiákhoz, számolt be az Origo. Nemrégiben nyolc migráns vesztette életét, amikor hajójuk felborult. 

Az áldozatok Szudánból, Szíriából, Iránból, Egyiptomból, Eritreából és Afganisztánból származtak. Ezzel a halálos áldozatok száma idén már 45-re emelkedett, ami jól mutatja a csatornán való átkelés rendkívüli veszélyeit.

A Ruanda-terv kudarca

A brit kormány korábban a Ruanda-tervben próbálta meg kezelni az illegális migrációt. A tervet az előző konzervatív miniszterelnök, Rishi Sunak indította el, amelynek célja az volt, hogy Ruandába telepítsék át azokat az embereket, akik illegálisan érkeztek Nagy-Britanniába. Azonban a terv végrehajtása nem valósult meg. Az új brit miniszterelnök, Keir Starmer, aki a Munkáspárt vezetője, röviddel hivatalba lépése után visszavonta a programot, amelyet sokan emberjogi szempontból is vitathatónak tartottak.

A csatornán történő illegális átkelések azonban továbbra is komoly kihívást jelentenek Nagy-Britannia számára. 

 

Borítókép: Nyolc migráns halt meg, amikor csónakjuk elsüllyedt Ambleteuse (Pas-de-Calais) partjainál 2024. szeptember 15-én (Fotó: AFP/ Bernard Barron)
  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.