Cenzúrázná a kormánykritikus sajtót a baloldali spanyol kormány

A miniszterek tanácsa kedden elfogadott egy cselekvési tervet, amelynek részeként mélyrehatóan ellenőriznék a sajtóorgánumokat és megvonnák az állami támogatást azoktól, akik a kormány szerint álhíreket terjesztenek.

2024. 09. 18. 17:08
Spain's Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a press conference at the Mondragon Industrial Park in Kunshan, located in China's southeastern Jiangsu province, near Shanghai, on September 11, 2024. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Pedro Sanchez sajtótájékoztatót tart Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhallgattatná a kritikus médiát a baloldali spanyol kormány. A miniszterek tanácsa kedden elfogadta az úgynevezett „demokrácia cselekvési tervet”, amely 31 intézkedést tartalmaz. Ezek közé tartozik a spanyolországi sajtóorgánumok tulajdonosi hátterének nyilvántartása, illetve a közszolgálati reklámok szabályozása is. 

Pedro Sánchez miniszterelnök akkor tett említést először erről az akciótervről, amikor a felesége, Begona Gomez ellen hivatalosan is bírósági vizsgálat indult befolyással üzérkedés gyanúja miatt. 

A kormányfő szerint a neje a spanyol sajtóban terjedő, a jobboldali erők által kitalált álhírek áldozata. 

„Ha megengedjük, hogy álhírek irányítsák a politikai vitát (…), annak a következménye az lesz, hogy helyrehozhatatlan károkat okozunk demokráciánknak …) Túl régóta hagyjuk, hogy a sár büntetlenül kolonizálja a politikai életet és a közéletet” – jelentette ki korábban Sánchez.

Az akcióterv a kormány tájékoztatása szerint a demokrácia megerősítésére törekszik több olyan intézkedéssel, amely garantálja az átlátható, független és szabad sajtó működését, amely szembeszáll az álhírekkel és a félretájékoztatással. 

„Az új médiapolitika kialakítása egy olyan jogi és szabályozási keret kialakítását jelenti, amely biztosítja a valós és minőségi információkhoz való jogot” – mondta Ernest Urtasun szélsőbaloldali kulturális miniszter a keddi ülést követően. 

A tervben szerepel egy úgynevezett médiaregiszter létrehozása, ami egy olyan nyilvántartás lenne, amely tartalmazná a sajtóorgánumok tulajdonosi hátteréről, valamint reklámbevételeiről szóló információkat. Ezzel együtt átláthatóbbá tennék az állami reklámpénzek kiosztását, hogy ne finanszírozzanak olyan médiumokat, amelyek álhíreket terjesztenek vagy valamilyen formában félreinformálják az állampolgárokat. A jövőben csak a hitelesnek nyilvánított kommunikációs felületeket részesítenék állami támogatásban. Utóbbi érdekében áttekinthetőbbé akarják tenni a nézettségi és olvasottsági statisztikákat is. 

A Sánchez-kormány az akciótervben javasolja a büntető törvénykönyv módosítását is, beleértve a vallásokkal és a királyi család megsértésével kapcsolatos bűncselekmények eltörlését. Ennek az intézkedések a célja a szólásszabadság és a politikai átláthatóság növelése. 

A jobboldali Néppárt (PP) és a Vox éles kritikákat fogalmazott meg a Sánchez-kormány új tervei kapcsán. 

Alberto Núnez Feijóo néppárti vezető a tervet cenzúraként jellemezte, és azt állította, hogy olyan korlátozásokkal járna, amelyek a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét is veszélyeztetnék. 

Feijóo szerint nem volt hasonló helyzet Spanyolországban Francisco Franco diktátor ideje óta, és azzal vádolta meg a kormányt, hogy a saját hatalmának fenntartására akarja használni a jogrendszert és a médiát, míg az ország valós problémáival, például a gazdasággal nem foglalkozik megfelelően​.

A Vox vezetője, Santiago Abascal hasonlóan bírálta a kormányt, főleg a történelmi illegális migráció kezelésével kapcsolatban. Ismét kiemelte, hogy szerinte Sánchez támogatja ezt a fajta bevándorlást, óriási pénzügyi és egyéb terhet róva ezzel a spanyolokra.  Emellett a pártvezető elutasította a kormány minden olyan lépését, amelyet a sajtó és a közvélemény szabályozása irányába tesz. 

Egyelőre nem tudni, hogy a cselekvési terv intézkedései érvénybe léphetnek-e majd Spanyolországban, mivel ehhez a baloldali kormánykoalíciónak meg kell szereznie a parlament többségének támogatását. Ez viszont nem lesz egyszerű feladat, tekintve, hogy Pedro Sánchez az összes nacionalista kis pártnak ki van szolgáltatva a konzervatív erőkkel szemben.

Borítókép: Pedro Sánchez sajtótájékoztatót tart (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.