Dönthetnek a szomszédunkban a nyaralni hazajáró migránsokról

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nincs jó véleménnyel az Európai Unió menekültügyi rendszeréről. A tárcavezető leginkább azt tartja felháborítónak, hogy az Ausztriában menekültstátusszal tartózkodó migránsok hazajárnak nyaralni a származási országukba, ahol állítólag nincsenek biztonságban.

2024. 09. 14. 6:10
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák kormány szerint súlyos büntetést érdemelnek azok a migránsok, akik állítólag háborús menekültként érkeznek Ausztriába, de időnként hazajárnak a származási országukba. 

Nem az egész ország háborús övezet. Ismerek olyan embereket, akik nyaralni mennek oda, és meglátogatják a családjukat, ez turizmus

– jelentette ki a Heute című osztrák lapnak Alexander Schallenberg külügyminiszter. 

A Heute kérdésére, miszerint ezeknek az embereknek Szíriában kell-e maradniuk, Schallenberg így válaszolt: 

Igen, mert nyilvánvalóan már nincs ok a menedékre, ha valaki családi ünnepségre vagy esküvőre utazik, akkor nyilvánvalóan nincs veszélyben. Bizonyos mértékig saját magunk útjába állunk az európai szabályainkkal

– fogalmazott a tárcavezető, aki arra utalt, hogy az Európai Unió rendszere láthatóan megbukott a bevándorlás kérdésében. 

Az európai menekültügyi rendszer nem érdemli meg a nevét. Teljesen át kellene szervezni

– szögezte le Schallenberg, aki szerint elfogadhatatlan, hogy az emberek „embercsempészekkel lopakodjanak be egy uniós országba, hogy Ausztriában lefolytathassák a menekültügyi eljárást”. A miniszter azt is szorgalmazta, hogy gyorsabban le kellene folytatni a kitoloncolási eljárást azon migránsok esetében, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni.

Az interjúban Schallenberg élesen bírálta az Osztrák Zöldpártot, amely a kormánykoalíció tagja. A külügyminiszter szerint a párt akadályozza a kitoloncolási eljárásokat.

Két aláírásra kész megállapodásunk van a fiókban Kazahsztánnal és Mongóliával. Nagy sajnálatomra ezeket a koalíciós partner blokkolja

– mondta a miniszter, majd amikor ennek miértjéről kérdezte a lap, a tárcavezető azt válaszolta, hogy ezt a zöldpártiaktól kellene megkérdezni.

 

A migránsok átverik az államot

Ez a jelenség Németországban is megfigyelhető. Nem meglepő, hogy a németországi afgán menedékkérő migránsokról kiderült, hazajárnak nyaralni Afganisztánba, ebben pedig az utazási irodák segítenek nekik, amelyek a hatóságokat is ki tudják játszani – reagált Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Felidézte, hogy évekkel ezelőtt is olvashattunk hasonlót a szíriai álmenekültekről, és az ukránok közül is sokan hazatérnek időnként, majd vissza Nyugat-Európába.

Leszögezte, hogy mivel az ezekből az országokból kivándorolt emberek túlnyomó többsége nem egyénileg üldözött, hanem a háború elől menekült el, ezeknek az embereknek most haza kell térniük, és hozzá kell járulniuk országuk újjáépítéséhez.

Az Európai Parlament menekültügyi és migrációs kérdésekkel foglalkozó állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának tagjaként Steger felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegye félre a kezdettől fogva kudarcot vallott menekültügyi és migrációs paktumot, és dolgozzon új megoldásokon.

A szolidaritás nem azt jelenti, hogy az Európába jogellenesen érkezett bevándorlókat szétosztjuk az uniós tagállamok között. A szolidaritás most azt jelenti, hogy olyan európai szintű jogalapot kell teremteni, amely a lehető legjobb támogatást nyújtja az államoknak ahhoz, hogy megszabaduljanak ezektől az emberektől, most, hogy lejárt az az idő, amikor szükségük volt a védelmünkre

– fogalmazott Steger. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, német utazási irodák segítenek abban, hogy afgán menedékkérők illegálisan hazautazhassanak, majd vissza Németországba. Hetente több száz afgán utazik haza Törökországon és Iránon keresztül, Hamburgból indulva – mondta a német RTL csatorna Extra című riportműsorának az egyik utazási iroda alkalmazottja, amelyre a V4NA nemzetközi hírügynökség hívta fel a figyelmet

Borítókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.