Drámai migrációs számokat közölt az EU menekültügyi ügynöksége

Az EU Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) összesen 513 ezer menedékkérelmet regisztrált az Európai Unióban az év első felében, ebben benne van a hivatalosan nem EU-tag Norvégia és Svájc is.

2024. 09. 20. 20:40
Elárasztják az illegális migránsok Európát
Elárasztják az illegális migránsok Európát Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU Menekültügyi Ügynökségének (EUAA) jelentése szerint az úgynevezett EU+-ban az első félévben mintegy 513 ezer menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be, ami csaknem azonos az előző évivel. Emlékezetes, 2023 első félévében mintegy 520 ezer kérelmet nyújtottak be. Az utolsó hat hónapban általában több kérelem várható. Ennek megfelelően az ügynökség becslése szerint az év végéig mintegy egymillió kérelem érkezhet az EU+ országokba.

Az EU+ az Európai Unió 27 tagállamát, valamint Norvégiát és Svájcot jelenti.

Németország a legnépszerűbb célpont a menedékkérők számára Európában, összesen mintegy 124 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Németországban, ami az összes uniós kérelem mintegy negyedét teszi ki.

A lista második helyén Spanyolország áll, ahol 88 ezer kérelmet regisztráltak, ez nagyjából megegyezik az előző évivel. Olaszországban viszont több mint egyharmaddal, mintegy 85 ezerre nőtt a menedékjogi eljárások iránti kérelmek száma. Olaszország és Spanyolország 17 százalékot, Franciaország 15 százalékot, Görögország pedig hat százalékot tett ki, ha az első fél évre vetítjük az adatokat. 

Az ügynökség azt is közölte, hogy 2024 első félévében a szíriaiak (71 ezer fő) kérelmei hét százalékkal nőttek 2023 azonos időszakához képest. A második legtöbben Afganisztánból érkeznek (45 ezer fő).

A Kanári-szigetekre az elmúlt hónapokban Maliból (9600 fő) és Szenegálból érkeztek a legtöbben. Egyenként háromszor annyi kérelmet nyújtottak be június végéig, mint 2023 azonos időszakában.

Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője egy nemrégiben kiadott nyilatkozatában élesen bírálta az Európai Unió határellenőrzéssel kapcsolatos álláspontját.

A nyitott külső határok uniós politikája végzetes lehet a kontinens számára

– mondta Steger az Európai Parlamentben a solingeni támadás alkalmából rendezett vitában. 

A jobboldali politikus a továbbiakban azt kifogásolta, hogy az EU jelenlegi menekült- és migrációs politikai megközelítése kudarcot vallott, mivel az alapvető problémák kezelése helyett csupán a migránsok kezelését és elosztását végzi.

Ahelyett, hogy végre garantálná a biztonságot Európában, Brüsszel menekültügyi és migrációs paktumot fogadott el, amely ismét csak a migránsok elosztását menedzseli

– szögezte le, majd megjegyezte, hogy az illegális migránsok tömeges kitoloncolásával, valamint a külső határok védelmével kellene foglalkoznia a brüsszeli bürokratáknak.

Borítókép: Elárasztják az illegális migránsok Európát (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.