Elképesztő kiskaput találtak az oroszok a háborús szankciók megkerülésére

Az InformNapalm nemzetközi hírszerző közösség kutatása olyan kiskaput tárt fel, amely lehetővé teszi Oroszországnak, hogy a nyugati szankciók ellenére folytassa katonai repülőgépei, köztük a Szu–30SM karbantartását.

2024. 09. 14. 20:09
Szu-30SM típusú orosz vadászrepülők gyakorlat közben az orosz–ukrán háborúban
Szu-30SM típusú orosz vadászrepülők gyakorlat közben az orosz–ukrán háborúban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás rávilágít arra, hogy a kazahsztáni ARC Group vállalat hogyan könnyítette meg az orosz repülőgépek karbantartását a Thales és a Safran vállalatok francia repüléstechnológiájának felhasználásával. 

Mint ismert, a háborúban alkalmazott orosz Szu–30SM repülőgépek a francia gyártók által szállított kritikus fontosságú avionikai rendszerekre támaszkodnak, beleértve a multifunkciós kijelzőket, navigációs rendszereket és az úgynevezett head-up displayeket. A Szu–30SM, amely mintegy 130 példányával az orosz légierő kulcsfontosságú részét képezi, legalább 15 gépet veszített el az ukrajnai háború során. A szankciók miatt azonban Oroszország még többet veszíthetett volna, ha nem tudja karbantartani ezeknek a repülőgépeknek a külföldi avionikáját.

E berendezések nélkül az orosz pilóták vakon repülnének

– olvasható a tényfeltáró cikkben, amely hangsúlyozza a francia avionika fontosságát a repülőgépek műveleti képessége szempontjából.

Az InformNapalm vizsgálata szerint az ARC Groupot még 2014-ben hozták létre Kazahsztánban, jóval az orosz–ukrán háború előtt. A cég 2021-ben kötött szerződést az orosz Roszaviatspeckomplekt orosz céggel, amelyben megállapodtak az orosz Szu–30SM-ek francia gyártmányú alkatrészeinek javításáról. Az orosz–ukrán háború kirobbanását követően az oroszok ellen bevezetett szankciók ellenére a szerződések aktívak maradtak, és kazah szakemberek utaztak Oroszországba a karbantartási feladatok elvégzésére.

A megállapítások szerint a kazah szakembereket a Thales képezte ki Franciaországban, és a rendszerek szervizelésére vonatkozó tanúsítványt kaptak.

2023 januárja és februárja között szakembereink elméleti és gyakorlati képzést végeztek a Thalesnél az avionikai rendszerek szervizelésére

– állította Aldanazar Saginbek, az ARC Group igazgatója a vizsgálat során megszerzett levelezésben.

A kutatás eredményei és a megállapítások aggályokat vetnek fel az orosz katonai repülési iparral szembeni szankciók hatékonyságával és a harmadik országok szerepével kapcsolatban az orosz haditechnikai eszközök további üzemeltetésének megkönnyítésében. Az érintett francia vállalatok, a Thales és a Safran korábban bejelentették, hogy a szankciókat követően kivonulnak az orosz piacról.

A vizsgálat azonban kimutatta, hogy az ARC Group továbbra is Franciaországból szerzett be felszerelést és szakértelmet, azzal az ürüggyel, hogy Kazahsztán saját Szu–30SM flottáját szolgálja ki.

Az InformNapalm felhívta a francia hatóságok és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ügyre, és hatósági vizsgálatokat sürgetett. 

Borítókép: Szu–30SM típusú orosz vadászrepülők gyakorlat közben az orosz–ukrán háborúban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.