Ennek köszönheti a német jobboldal a fiatalok támogatását

Kormánypárti és ellenzéki politikusok próbálják kideríteni az Alternatíva Németországért (AfD) sikerének titkát. Az utóbbi hónapok tartományi választásai ugyanis egyértelműen bebizonyították, hogy a fiatalok körében az AfD a legnépszerűbb párt. A szakértők úgy vélik, a legfontosabb témák között a migráció és a biztonság is egyaránt szerepel.

2024. 09. 26. 5:15
Az Alternatíva Németországért a legnépszerűbb németországi párt a fiatalok körében (Fotó: AFP)
Az Alternatíva Németországért a legnépszerűbb németországi párt a fiatalok körében (Fotó: AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén rendezett brandenburgbi tartományi választáson az Alternatíva Németországért (AfD) lett a legerősebb párt a fiatalok és az első választók körében. A 16–24 évesek 31 százaléka szavazott a pártra Brandenburgban. A jelöltek hasonló, sőt ennél is erősebb eredményeket értek el korábban ebben a korcsoportban a türingiai és a szászországi tartományi választásokon.

A politikusok azóta is vitatják a jelenséget. Az AfD fiatalok körében elért választási sikere az ARD közmédia egyik műsorában is téma volt. A 35 éves szociáldemokrata (SPD) Kevin Kühnert és a 31 éves kereszténydemokrata (CDU) Philipp Amthor, valamint a szociológus Katharina Warda próbáltak választ találni arra, hogy miben rejlik az AfD ereje a fiatalok körében.

A nyilvánvaló azonban ismét kimondatlan maradt: egyetlen generáció sincs olyan közvetlenül szembesülve a migrációs politika következményeivel, mint a fiatalok. A köztereket, legyenek azok sétálóutcák, uszodák, játszó- és focipályák, klubok vagy iskolák, 2015 óta egyre inkább a muszlim arrogancia kultúrája uralja – írja a Junge Freiheit német lap.

A fenyegetések és támadások áldozatai minden generáció között megtalálhatók. A fiatalabbak azonban itt is különösen érintettek. Az AfD az egyetlen párt, amely egyértelműen foglalkozik a tömeges bevándorlás okozta problémákkal. Más pártok viszont igyekeznek megértést és szimpátiát szerezni a Németországban védelmet keresők iránt – olvasható a Junge Freiheit cikkében.

Rüdiger Maas augsburgi pszichológus most először említette nyilvánosan ezeket a nyilvánvaló összefüggéseket. A szakértő a Die Welt német lapnak a fiatal szavazók körében elért magas AfD-választási eredményekről elmondta: „Ők például sokkal közvetlenebbül élik meg a migránsok beáramlását, mint az idősebbek, mert gyakran ugyanazokon a tereken osztoznak a menekültekkel, a szabadtéri uszodában, a szórakozáskor vagy az iskolában. Az elmúlt hetek támadásai további félelmeket tápláltak.”

Maas hozzátette ugyanakkor, hogy „ha most minden párt azt mondja, hogy határellenőrzést kell bevezetni és növelni kell a kitoloncolásokat, az csak azt mutatja a fiataloknak, hogy az AfD nyilvánvalóan nem is olyan rossz. Ez többször is kiderült azokból az interjúkból, amelyeket az ifjúsági választási tanulmányunk keretében több mint száz első választóval készítettünk Brandenburgban”. Leszögezte, hogy a migráció és a belső biztonság egyértelműen a választást meghatározó témák.

Borítókép: Az Alternatíva Németországért a legnépszerűbb németországi párt a fiatalok körében (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.