Érdektelenségtől tart Zelenszkij

Kijev attól tartott, hogy az alacsony érdeklődés az ügy támogatásának hiányát mutatja, ezért az ukrán kormány lemondta Zelenszkij és a latin-amerikai vezetők tervezett találkozóját, jelentette kedden a Folha de S.Paulo brazil lap.

Forrás: Folha de S.Paulo2024. 09. 19. 16:00
A 2024. szeptember 11-én készült fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható Kijevben a negyedik krími platform vezetői csúcstalálkozóján
A 2024. szeptember 11-én készült fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható Kijevben a negyedik krími platform vezetői csúcstalálkozóján Fotó: Leon Neal Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon kevés vezető erősítette meg, hogy részt vesz az eseményen – írta a brazil lap.

A régió vezetői, köztük a brazil elnök is meghívást kapott, az ukrán kormány azonban hirtelen úgy döntött, hogy lemondja azt a találkozót, amelyet Volodimir Zelenszkij New Yorkban tervezett megtartani a latin-amerikai vezetőkkel. A találkozó célja eredetileg az lett volna, hogy a térség kormányai szimbolikus támogatásukat fejezzék ki Kijevnek Ukrajna Oroszországgal vívott háborújával szemben.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil köztársasági elnök
Luiz Inacio Lula da Silva brazil köztársasági elnök (Fotó: AGIF/AFP/Mateus Bonomi)

Már a meghívókat is kiküldték, de Kijev úgy döntött, hogy a visszaigazolások alacsony száma miatt a találkozótól eláll, és felülvizsgálja a terveit. Az új elképzelés szerint csak 2025-ben próbálnak meg hasonló találkozót tartani.

Az eset jól mutatja, hogy az orosz–ukrán háborús konfliktus mennyire megosztó kérdés Latin-Amerikában, ahol sok ország nem képvisel egyértelmű álláspontot, és kerüli a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított katonai akció nyílt bírálatát, mutatott rá a brazil lap.

Kijev a találkozó célját korábban így írta le a potenciális résztvevőknek: „Az esemény megfelelő platform lesz Zelenszkij elnök számára, hogy személyesen ismertesse Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőivel a releváns és megbízható információkat az Oroszországi Föderáció által hazánk ellen indított háborúról, valamint arról, hogy össze kell fogni a nemzetközi jog alapvető szabályainak és elveinek védelmében, amelyek megsértése veszélyt jelent Amerika és a Karib-térség számára is”.

Kijev emellett a latin-amerikai országokat Ukrajna háború utáni újjáépítésébe is szerette volna bevonni.

A Zelenszkij által békecsúcsnak nevezett svájci találkozó kevésbé volt sikeres a globális dél országai között

Az ukrán háború okozta megosztottság Latin-Amerikában nyilvánvalóvá vált azon a csúcstalálkozón, amelyet Svájc szervezett még júniusban. Ezen a régió 11 kormánya vett részt, de nem mindegyikük képviseltette magát államfővel – a jelenlévő vezetők között volt Javier Milei (Argentína), Gabriel Boric (Chile), Daniel Noboa (Ecuador) és a guatemalai Arévalo. A brazil kormány csak megfigyelő volt, és nem írta alá a zárónyilatkozatot. Mexikó, amelyet külügyminisztere, Alicia Bárcena képviselt, szintén nem hagyta jóvá a dokumentumot. A kolumbiai Gustavo Petro pedig az utolsó pillanatban lemondta útját.

Ursula von der Leyen (2.L), az Európai Bizottság elnöke, Viola Amherd svájci szövetségi elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Gabriel Boric chilei elnök beszédet mond az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen
Ursula von der Leyen (2.L), az Európai Bizottság elnöke, Viola Amherd svájci szövetségi elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Gabriel Boric chilei elnök beszédet mond az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen (Fotó: AFP/Michael Buholzer)

A mostani meghívással az ukrán kormány kijelentette, hogy célja a Latin-Amerikával való kapcsolatok új szintre emelése. Kijev arra kívánja ösztönözni a régió országait, hogy aktívan vegyenek részt a Zelenszkij által javasolt, de Putyin által elutasított békeformula végrehajtásában.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben, a negyedik krími platform vezetői csúcstalálkozóján 2024. szeptember 11-én (Fotó: AFP/Leon Neal)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.