Ez már mindennek a teteje! 1000 eurót fizet a német kormány az erőszaktevőknek

Hihetetlennek tűnik, de igaz: a német kormány 1000 euró „készpénzzel” ajándékozta meg azt a 28 afgán bűnözőt, akiket péntek reggel toloncoltak ki Kabulba. Köztük van az az illerkirchbergi férfi, aki 2022-ben részt vett egy 14 éves lány brutális csoportos megerőszakolásában, valamint egy másik afgán szexuális bűnöző, aki egy 11 éves kislányt erőszakolt meg korábban.

Forrás: eXXpress2024. 09. 01. 6:30
A „Prevent deportation center BER” kezdeményezés tiltakozó táborának résztvevői felállítják sátraikat, miközben egy repülőgép repül felettük.
A „Prevent deportation center BER” kezdeményezés tiltakozó táborának résztvevői felállítják sátraikat, miközben egy repülőgép repül felettük. Fotó: Paul Zinken Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy hangzik, mintha az afganisztáni bűnözőket jutalmaznák tetteikért, miután visszaéltek a Németországban nyújtott védelemmel, és a legsúlyosabb bűncselekményeket, például nemi erőszakot követtek el, írta az eXXpress.

Az úgynevezett visszatérési támogatás azonban nem egyedi eset, hanem általános gyakorlat. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság 2022-ben úgy döntött, biztosítani kell, hogy a kitoloncolt személyek „szükség esetén belátható időn keresztül képesek legyenek kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteiket”.

Nem világos, hogy a „szükség esetén” pontosan mennyi készpénzt is jelent.

A tálibok hatalomátvétele óta az első afganisztáni kitoloncolási járat indult el, amikor a Qatar Airways chartergépe felszállt a minap a szászországi Lipcséből. A célállomás az afgán főváros, Kabul – először azóta, hogy az iszlamista tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban. 

A fedélzeten 28 afgán bűnöző volt, akik közül sokakat a tartományi kormányok már régóta ki akartak toloncolni. A szövetségi belügyminisztérium (BMI) azonban mindeddig elutasította ezt.

A kitoloncolást több mint két hónapos egyeztetés előzte meg. A német kormány nem tárgyalt a tálibokkal, de a katari kormány közvetített. A deportálást a Nancy Faeser vezette szövetségi belügyminisztérium szervezte. A charterakciót a kancellári hivatal és a szövetségi tartományok belügyi hatóságai készítették elő.

A 23 éves afgán Hasmatullah Fazelpur 2017. december 14-én érkezik Frankfurt nyugat-németországi nemzetközi repülőterére. Miután illegálisan kiutasították Németországból, bürokratikus eljárást követően visszautazhatott az országba.
Illusztráció. A 23 éves afgán Hasmatullah Fazelpur 2017. december 14-én érkezik Frankfurt nyugat-németországi nemzetközi repülőterére. Miután kiutasították Németországból, bürokratikus eljárást követően visszautazhatott az országba. (Fotó: AFP/Boris Roessler)

Az afgán bűnözőknek fizetett anyagi támogatás azonban súlyos kérdéseket vet fel, fogalmazott az osztrák lap.

Milyen jogalapon kapott minden egyes afgán bűnöző 1000 eurót? A kapott összeget Afganisztánba érve megtarthatják? A jövőben gyakorlattá teszi-e a német kormány ezt az adófizetők pénzéből fizetett támogatást? Továbbá milyen ellenszolgáltatást kapnak az iszlamisták a bűnöző afgánok visszavételéért cserébe?

A t-online portál szerint az 1000 eurós készpénz a REAG/GARP szövetségi program része volt. Az úgynevezett „Reintegrációs és kivándorlási program Németországban menedékkérők számára” (REAG) és a „kormány által támogatott hazatérési program” (GARP) célja, hogy anyagilag segítse az embereket, amikor elhagyják az országot.

De csak önkéntes visszatérés esetén! Ez azt jelenti, hogy a kitoloncolt elkövetőknek ezután röviddel Kabul előtt vagy kabuli földön alá kellett volna írniuk, hogy „önként” térnek vissza.

Svédország is hasonló módon szervezi a térségbe történő kitoloncolásokat: a bűnöző afgánokat Üzbegisztánba repítik, ahonnan továbbküldik őket Afganisztánba. Annak érdekében, hogy ne sértsék meg a nemzetközi jogot, a visszatérőknek közvetlenül az afgán határ előtt alá kell írniuk egy „önkéntes távozás” formanyomtatványt.

A REAG/GARP program általában támogatja a költségeket, beleértve: utazási költségeket a kitoloncolási repülőtérre és utazási költségtérítést (200 euró személyenként). A kitoloncoltak és hazatérők még több anyagi segítséget is kaphatnak (konkrétan 2000 euróig) a származási országukba vagy más célországba érkezésüket követő három hónapig. Azok a személyek is jogosultak erre a pénzre, akik itt kérnek menedékjogot, de elutasítják a kérelmüket, toleranciális engedéllyel rendelkeznek, vagy akik családegyesítés révén vándoroltak be Németországba. Az EU-s útlevéllel rendelkezők nem jogosultak erre.

Borítókép: A „Prevent deportation center BER” kezdeményezés tiltakozó táborának résztvevői felállítják sátraikat, miközben egy repülőgép száll felettük (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.