Fizetni kell, ha látni akarja a Trevi-kutat

Hamarosan újabb műemlékért kell majd fizetni Rómában. A Pantheon után a Trevi-kút látogatását is belépőhöz kötnék.

2024. 09. 06. 11:51
Trevi-kút, Róma, Olaszország
Trevi-kút, Róma, Olaszország Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műemlékvédelem és közbiztonság céljából korlátozott számú látogatót engednének csak be a világ egyik legszebb szökőkútjához. A Trevi-kút ugyanis egyre rosszabb állapotba került a hatalmas turistaözön miatt. 

Évente milliók keresik fel a lenyűgöző szépségű kutat, és dobnak be pénzérmét abban a reményben, hogy újra visszatérhetnek ide. Hamarosan azonban két pénzérmét kell majd előkészíteniük a turistáknak. Egyet a belépőre, másikat pedig hogy bedobják a Bernini-szoborcsoport alatt elterülő medencébe. 

A hatalmas tömeg és a tiszteletlen turisták miatt a főváros kénytelen korlátozni a látogatók számát és belépőjegyet szedni. A lenyűgöző alkotást mára már olyan mértékű turistaáradat veszi körül, hogy lehetetlenné vált a közrend biztosítása. Nem beszélve a Bernini-szoborcsoportot érő vandalizmusról és a kút környékén eluralkodó piszokról. 

A turisták évről évre egyre rosszabb állapotban hagyják a kutat és környékét, nem beszélve az eckovandálok pusztításától. Több alkalommal volt példa arra is, hogy a helyszínen jelen lévő rendőrök közelharcba keveredtek a tiszteletlen turistákkal. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a látogatók késztetést éreznek arra, hogy megmerüljenek a szökőkút vizében. 

Előfordult, hogy a rendre utasító őröket erőszakos támadás érte turisták részéről, mivel nem voltak hajlandók betartani a szabályokat. Egy román turista például a kútba dobott pénzérméket halászott ki, végül pedig késsel támadta meg a rendőröket. 

Róma városvezetése tehát azt tervezi, hogy tekintettel a 2025-ös jubileumi évre, korlátozza a látogatók létszámát és szimbolikus belépődíjat kér a kút megtekintéséért. A műemléket ugyanis már most naponta átlagosan 12 ezer turista keresi fel. A beszámolók szerint augusztus 15-én több mint másfél millió látogató fordult meg a városban. 

A tervek szerint a római lakosoknak továbbra is ingyenes lenne a látogatás, a külföldieknek azonban két euró lenne a belépő és fél órát tartózkodhatnak az elkerített térben. Roberto Gualtieri, a főváros polgármestere arról számolt be a sajtónak, hogy már a technikai kivitelezésen dolgoznak. 

A kulturális minisztérium kezdeményezésére a Pantheon volt a főváros első temploma, melyért belépőjegyet kellett váltania a turistáknak, öt euróért látogatható az emlékmű. A turisztikáért felelős miniszter, Daniela Santanche is úgy nyilatkozott a közelmúltban, támogatja, hogy a szabadban lévő műemlékeket is belépődíj ellenében látogathassák a turisták. 

A dél-európai országot a nyári hónapokban is rengeteg turista árasztotta el. Mind a helyiek, mind a turisták védelmében rendezetté kell tenni a legfrekventáltabb helyek látogatását, különben kaotikus állapotok alakulhatnak ki. Nagy a valószínűsége tehát, hogy tovább nő a védelem alá kerülő római műemlékek száma. 

Borítókép: Tervi-kút, Róma, Olaszország (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.