Folytatódik a szabaddemokraták és a zöldek összeomlása Németországban

A keleti tartományokban közelmúltban tartott három választás jelentős hatással van az országos politikai színtérre Németországban. A jelenlegi politikai helyzet arra utal, hogy Németország politikai térképe jelentős változások előtt áll, és a kisebb koalíciós pártok, mint az FDP és a zöldek, komoly kihívásokkal néznek szembe a 2025-ös szövetségi választások előtt.

Forrás: Focus2024. 09. 24. 9:46
Christian Lindner, a Német Szabaddemokrata Párt vezetője (Fotó: AFP/ John Macdougall)
Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi brandenburgi tartományi választások után a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) komoly válságban van, amely nemcsak a létezését, hanem jövőjét is veszélyezteti, írta a Focus elemzése.

Felvetődik a kérdés, hogy maradjon-e az FDP a kormánykoalícióban vagy vonuljon ki? A párton belül egyre többen gondolkodnak erről, és a kérdésre adott válaszok alapján megosztottság jellemzi a helyzetet.

Lars Klingbeil, a német szociáldemokrata párt társelnöke egy sajtótájékoztatón beszél 2024. szeptember 23-án Berlinben
Lars Klingbeil, a Németország Szociáldemokrata Pártja társelnöke egy sajtótájékoztatón beszél 2024. szeptember 23-án Berlinben (Fotó: AFP/Odd Andersen)

Lars Klingbeil, az SPD elnöke már most kijelentette, hogy a következő Bundestag-választások után más pénzügypolitikára lesz szükség – ami egyértelmű kritika Christian Lindnerrel, az FDP pénzügyminiszterével szemben. A szociáldemokraták (SPD) már láthatóan egy FDP nélküli életre készülnek, megkérdőjelezve a koalíció szükségességét. Bár az FDP-re még szükség van, úgy tűnik, csak átmeneti megoldásként tekintenek rá.

Az FDP-n belül Christian Lindner vezetői szerepét senki sem kérdőjelezi meg, ő továbbra is a párt központi figurája. Ennek ellenére a párton belül egyre nagyobbak a kétségek a „közlekedési lámpa koalíció” fennmaradása kapcsán. Egy kilenc hónappal ezelőtti belső felmérés még szűk többséget mutatott a koalícióban maradás mellett, de azóta a hangulat megváltozott.

Az FDP rendkívül nehéz politikai helyzetbe került. Sem az SPD-től, sem a hagyományosan hozzá közelebb álló kereszténydemokratáktól (CDU/CSU) nem érkezik érdemi támogatás. Friedrich Merz, a CDU kancellárjelöltje megjegyezte, hogy a brandenburgi választáson az FDP kevesebb szavazatot kapott, mint az állatvédők.

Egyre több jel mutat a kilépés felé

A párton belül egyre több hang támogatja a koalícióból való kilépést. Különösen a nyugat-németországi tartományokban – ahol az FDP hagyományosan erős – nő a félelem, hogy a következő Bundestag-választáson a párt kieshet a parlamentből. Ha ez megtörténik, az FDP nemcsak szövetségi, hanem tartományi és önkormányzati szinten is súlyos veszteségeket szenvedhet. Az FDP-n belül komoly megosztottság van a koalícióval kapcsolatban. Míg a párt konzervatívabb tagjai élesen kritizálják az állampolgársági törvényt, a párt szociálliberális szárnya támogatja ezeket az intézkedéseket. Ez a belső feszültség csak tovább nehezíti a párt helyzetét. 

Christian Lindner (FDP), szövetségi pénzügyminiszter és az FDP szövetségi elnöke nyilatkozik a brandenburgi tartományi választások után
Christian Lindner (FDP) szövetségi pénzügyminiszter és az FDP szövetségi elnöke nyilatkozik a brandenburgi tartományi választások után (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Anna Ross)

Lindner számára nehéz feladat lesz egyensúlyt találni a párton belüli különböző csoportok között, miközben a következő választásokra készül. Az FDP jövője most azon múlik, hogy képes-e kilépni a jelenlegi válságból, vagy tovább sodródik a politikai halálzóna felé, elmélkedik a Focus cikke.

Megállíthatatlan a zöldek hanyatlása is

Az Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága újra elérte a húsz százalékot, míg a zöldek tovább csúsznak lefelé, és már csak egy számjegyű támogatottsággal rendelkeznek. Az Insa legfrissebb felmérése szerint a jelenlegi kormánykoalíció két tagja, az FDP és a zöldek, történelmi mélypontra süllyedtek. 

Mindössze a választók 3,5 százaléka jelezte, hogy a liberális pártot támogatná, míg a Zöldek 9,5 százalékos eredménye az első alkalom évek óta, hogy a párt támogatottsága egy számjegyűre csökkent. Ez komoly visszaesést jelent, különösen a 2021-es Bundestag-választásokhoz képest, amikor mindkét párt lényegesen jobb helyzetben volt, írta a Junge Freiheit.

Annalena Baerbock a Zöldek külügyminisztere egy színpadon
Annalena Baerbock, a zöldek külügyminisztere egy színpadon (Fotó:   dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Bahlo)

Az FDP mellett a baloldal (Die Linke) is láthatatlanná vált. A párt mindössze 2,5 százalékon áll, így kevés esély mutatkozik arra, hogy bejusson a következő Bundestagba. 

Koalíciós lehetőségek és parlamenti többség

A felmérés szerint a szavazatok 13 százaléka nem lenne képviselve a Bundestagban, így egy parlamenti többség eléréséhez már 44 százalék is elegendő lenne. A CDU/CSU és az AfD közösen 52 százalékot érnének el, míg egy CDU/CSU és SPD koalíció 47,5 százalékot. A jelenlegi „jelzőlámpa” koalíció (FDP, SPD, zöldek) pedig mindössze 28,5 százalékon áll.

Borítókép: Christian Lindner, a Német Szabaddemokrata Párt vezetője (Fotó: AFP/ John Macdougall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.