Gulyás Gergely: Németországnak csatlakoznia kellene hazánk Brüsszel elleni migrációs harcához

A migráció és az orosz–ukrán háború kapcsán is érdekes helyzet állt elő a két keletnémet tartomány választásain, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kommentált a Mandinernek.

2024. 09. 02. 13:33
GULYÁS Gergely
Augusztus 20. - Állami és kulturális kitüntetéseket adott át Gulyás Gergely
Gulyás Gergely Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a tíz százalékot is alig” – kommentálta a Mandinernek a türingiai és szászországi német tartományi választásokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerinti szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban. A CDU választhat, hogy az AfD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze

– tette hozzá.

Gulyás Gergely a Mandinernek kifejtette:

„Az egész kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt, ebből a szempontból 

Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt. Ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek.

Ezért bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében.”

Megjegyezte azt is: „Valójában az orosz–ukrán háború megítélése szempontjából is érdekesek a német tartományi választások, hiszen Szászországban és Türingiában is a fegyverszállítással szemben álló, azonnali tűzszünetet és békét követelő álláspont jutott többségbe, mert ott nem csak az AfD és a BSW képviselte ezt az álláspontot, hanem a CDU-s szász miniszterelnök is, azaz 

az emberek nyolcvan százaléka a háború és a fegyverszállítás ellen, valamint az azonnali tűzszünet és a béke mellett szavazott.

A szász CDU-s miniszterelnök politikája e tekintetben minden szavában szembe ment a szövetségi CDU hivatalos politikájának.”

„A pártok közül egyedül a CDU tudott megmaradni néppártnak, akkor is, ha türingiai eredménye története egyik legrosszabb eredménye, Szászországban pedig a miniszterelnöki pozíciónak és a CDU szövetségi politikájával való szembenállásnak köszönhetően tudta megőrizni pozícióit. A »no war, no gender, no migration« ügyében az AfD és BSW álláspontja közt nincs különbség” – mutatott rá Gulyás Gergely.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.