Így akadályozta meg az ukrajnai békét a Nyugat

Egy orosz újságírónak adott interjúban Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium korábbi vezető tisztségviselője kifejtette, hogy miért vallott végül kudarcot a 2022-es isztambuli béketárgyalás, amely lezárhatta volna az orosz–ukrán háborút.

2024. 09. 10. 7:07
Under Sec Nuland Hold A Russia-Ukraine War Anniversary
Victoria Nuland, korábbi amerikai külügyminiszter-helyettes 2024. február 22-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen hangsúlyozzák manapság, hogy szükség van olyan béketárgyalásra, amelyen az orosz fél is részt vesz. Kevesebb szó esik arról, hogy volt ilyen béketárgyalás, mégpedig a háború korai szakaszában, néhány héttel az orosz invázió után, Isztambulban. Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök ezzel kapcsolatban megszellőztette, hogy Boris Johnson akkori brit kormányfő fúrhatta meg ezt a megállapodást.

Az amerikaiak nem voltak aktív résztvevői a folyamatnak, a tárgyalások viszonylag késői szakaszában vonták csak be őket az ukránok, akik „tanácsot kértek” – mondta el Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium korábbi vezető tisztségviselője egy emigráns orosz újságírónak adott interjúban.

Nuland szerint a nyugati szövetségesek számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Putyin fő követelése a megállapodástervezet mellékletében volt elrejtve. Ez konkrét korlátokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy milyen fegyverrendszerből mennyivel rendelkezhet Ukrajna.

Ukrajnát alapvetően katonailag kiherélték volna

– fogalmazott Nuland, hozzátéve, hogy Oroszországra nem vonatkozott ilyen korlát, és pufferzónát sem kellett volna kialakítania az ukrán határnál.

Sok ukrán, talán maga Volodimir Zelenszkij elnök is úgy érezte, csapdába sétálhatnak az egyezséggel – vélte Nuland.

Borítókép: Victoria Nuland korábbi amerikai külügyminiszter-helyettes 2024. február 22-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.