Kiderült, mely vércsoporttal rendelkezők élnek a legtovább

A legújabb kutatások szerint a nullás vércsoporttal rendelkező emberek hosszabb életre számíthatnak. Az eredmények arra utalnak, hogy ez a vércsoport nemcsak a betegségekkel szembeni ellenálló képességben, hanem a várható élettartamban is előnyt jelenthet.

2024. 09. 20. 17:07
Illusztráció
Illusztráció Fotó: Science Photo Library via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években számos kutatás világított rá arra, hogy a vércsoport nagyban befolyásolhatja az ember általános egészségi állapotát. A tudósok kimutatták, hogy az A vércsoportú emberek kevésbé ellenállóak például a maláriával szemben, mint más vércsoportúak, így elmondható, hogy az A vércsoport „gyengébb”, mint a többi.

Hosszú távú vizsgálatok megállapították, hogy a nullás vércsoport a legerősebb az összes közül.

Kimutatták ugyanis, hogy a nullás vércsoportú embereknél kisebb a szív- és érrendszeri betegségek, például a stroke és a szívroham kockázata, kisebb valószínűséggel vannak memóriaproblémáik, és kisebb valószínűséggel szenvednek bizonyos rákos megbetegedésekben, például hasnyálmirigyrákban és gyomorrákban.

Az eddig feltárt okok egyike, amiért a nullás vércsoport a legegészségesebb, az az, hogy az ebbe a csoportba tartozó vér kevesebb olyan molekulát tartalmaz, amelyek vérrögök kialakulását okozhatják – ezek felelnek a stroke-ért és a szívrohamért.

Bár a kutatások sok ígéretes eredménnyel szolgálnak, a tudósok hangsúlyozzák, hogy a várható élettartam nem csupán vércsoportunktól függ. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás továbbra is alapvető elemei a hosszú életnek. Azonban a nullás vércsoport bírhat olyan genetikai előnyökkel, amelyek hozzáadott védelmet nyújtanak egyes egészségügyi kockázatokkal szemben. A jövőbeli kutatások célja, hogy mélyebben megértsék a nullás vércsoport és az élettartam közötti kapcsolat mögötti mechanizmusokat, és feltárják, hogyan lehet ezekből az előnyökből a legjobban profitálni minden vércsoport esetében. Ezek a felfedezések az orvosi tudomány előrehaladását is segíthetik, új perspektívákat nyitva az emberi egészség és jólét terén.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.