Nem kapja meg az amnesztiát a volt katalán elnök

Az ügyében eljáró bíró elutasította az összes fellebbezést, és közölte, hogy Carles Puigdemont ellen az amnesztiatörvény ellenére érvényben marad a letartóztatási parancs.

2024. 09. 11. 13:34
Catalonia's exiled separatist leader Carles Puigdemont arrives with Junts per Catalunya's General Secretary Jordi Turull (L) as his hardline separatist JxCAT party has scheduled a welcome ceremony, ahead of an investiture vote at the Parliament of Catalonia, in Barcelona on August 8, 2024. Catalonia's parliament is set to elect a new leader for the Spanish region, but the planned return of exiled separatist leader Carles Puigdemont even though he faces arrest threatens to derail the event. After months of negotiations following an inconclusive May regional election, the leader of the local branch of Spain's ruling Socialists Salvador Illa is poised to become Catalonia's new leader. But the vote could be upended if Puigdemont -- who fled to Belgium shortly after Catalonia's failed 2017 independence bid to avoid prosecution -- returns to Spain and is arrested. (Photo by MANAURE QUINTERO / AFP)
Carles Puigdemont Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tombolnak a katalánok, nem kapja meg az amnesztiát Carles Puigdemont. Pablo Llarena, a volt katalán elnök ügyében eljáró bíró kedden közölte, hogy elutasítja az összes fellebbezést és tartja magát eredeti elképzeléséhez, miszerint Puigdemont és két további minisztere sem menthető fel, mivel olyan bűncselekményt is elkövettek, ami alól a törvények nem mentesítik. 

A spanyol parlament idén nyár elején adott zöld jelzést a katalán amnesztiatörvénynek, amit Puigdemont pártja, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) zsarolt ki a baloldali kormánykoalícióból tavaly ősszel, amikor Pedro Sánchez miniszterelnöki széke volt a tét. Ha a kormányfő visszautasította volna a szeparatisták követelését, akkor új választásokat kellett volna kiírnia. 

Az amnesztiatörvény értelmében a katalán függetlenségi mozgalom több résztvevőjét is felmentették már több mint egy évtizedre visszamenőleg, de Puigdemont-nak, aki eredetileg az első számú kedvezményezettek között szerepelt, várnia kell. 

A bíró kedden elutasította az ügyészség és az államügyészség fellebbezését is, amelyek azt kérték tőle, hogy ne szegüljön ellen az amnesztiatörvény előírásainak, és mentse fel a volt katalán elnököt is. Llarena azonban az általa kiadott végzésben közölte, hogy 

a törvény kihagyja a sikkasztásos bűncselekmények amnesztiáját azokban az esetekben, amikor az alany „pénzügyi jellegű személyes haszon megszerzése céljából cselekszik”. 

Márpedig szerinte Puigdemont több esetben is ezt tette a szeparatista mozgalom vezetőjeként, vagyis nem kaphatja meg a kegyelmi intézkedést, így a letartóztatási parancs érvényben marad vele szemben. 

Az egykori katalán elnök válasza nem sokáig váratott magára. Puigdemont az X-en bírálta Llarena döntését, amellyel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ugyanazon a napon született meg, amikor Spanyolország úgy döntött, hogy büntetlenül hagyja Francisco Franco diktátor rezsimjének egyes bűnelkövetőit, akik ellen még 1975-ben tettek panaszt. 

Aznap, amikor Spanyolország ellentmond a nemzetközi humanitárius jognak, és úgy dönt, hogy büntetlenül hagyja a Franco-rezsim bűneit, elhatározza, hogy ránk nem vonatkoztatható az amnesztia. A spanyol hagyományok megőrzése érdekében pedig erről ismét a sajtóból értesülünk 

– fogalmazott Puigdemont az X-en. 

Katalónia volt elnöke 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta a régió elszakadását Spanyolországtól, majd Belgiumba menekült a felelősségre vonás elől. Idén nyáron tért vissza először hazájába, leginkább dacból, mivel a katalán szocialisták (PSC) lepaktáltak a republikánusokkal (ERC) annak érdekében, hogy jelöltjük, Salvador Illa lehessen Katalónia új elnöke. Puigdemont is indult a Junts színeiben a régióvezetői székért, és Illa mögött végzett a második helyen. Azért döntött úgy, hogy visszatér Katalóniába, mert részt akart venni a beiktatási vitán. Érkezése után senki sem tartóztatta le annak ellenére, hogy az ellene évekkel ezelőtt kiadott letartóztatási parancs érvényes volt.

A katalán és a spanyol rendőrség ehelyett tétlenül nézte végig, ahogy átvonult Barcelona központján, megtartott egy pár perces beszédet az őt éltető tömeg előtt, majd a katalán parlament felé vette az irányt. Csak azután indítottak ellene hajtóvadászatot, hogy váratlanul eltűnt a kamerák kereszttüzéből, és végül másodjára is sikerült megszöknie az országból. 

Borítókép: Carles Puigdemont (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.