Nukleáris háború küszöbén állunk, figyelmeztet az orosz vezető

Oroszország elleni, nem nukleáris állam által elkövetett agresszió, amiben nukleáris fegyverekkel rendelkező ország is részt vesz vagy támogatja azt, „közös támadásnak” minősül. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök legújabb Telegram-bejegyzésében vázolta fel Oroszország új irányelveit a nukleáris elrettentés területén, amelyeket az ország elnöke hirdetett meg a minap.

Forrás: Telegram2024. 09. 26. 10:49
Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese
Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejegyzésben bemutatott változások fontos geopolitikai kérdéseket érintenek, különös tekintettel Oroszország és szövetségesei védelmére.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. október 25-én kiadott felvételen a Jarsz interkontinentális  ballisztikus rakéta - mely hordozhat nukleáris töltet is - kilövése látható az észak-oroszországi kozmodromró
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. október 25-én kiadott felvételen a Jarsz interkontinentális  ballisztikus rakéta – mely hordozhat nukleáris töltetet is – kilövése látható az észak-oroszországi kozmodromról (Fotó: AFP)

Az első fontos módosítás szerint minden, Oroszország elleni, nem nukleáris állam által elkövetett agresszió, amiben nukleáris fegyverekkel rendelkező ország is részt vesz vagy támogatja azt, „közös támadásnak” minősül. Medvegyev szerint „mindenki érti, mely országokról van szó”.

Medvegyev kiemelte, hogy „egyenértékű nukleáris védelmet” élvez Belarusz is „a lengyelek és a NATO számos kisebb államának örömére”, mint Oroszország legközelebbi szövetségese, fogalmazta meg a volt orosz elnök.

Nukleáris háború küszöbén

A harmadik fő pont a levegőben és az űrben bekövetkező ellenséges behatolásokat érinti. Medvegyev hangsúlyozta, hogy az „ellenség légiközlekedési, rakéta- és dróneszközeinek” nagyszabású támadásai és határátlépése „bizonyos feltételek mellett alapot adhatnak a nukleáris fegyverek alkalmazására.” Ez figyelmeztetés „nem csak a rohadt neonáci rezsimnek, hanem Oroszország minden ellenségének, akik a világot nukleáris katasztrófa felé sodorják” – teszi hozzá a volt orosz elnök.

Medvegyev rámutatott, hogy minden, a nukleáris védelem igénybevételére okot adó helyzetet más tényezőkkel együtt kell megítélni, és a döntést a nukleáris fegyverek használatáról a főparancsnok, vagyis az elnök hozza meg. Oroszország korábbi elnöke úgy véli, hogy ezek a normatív változások „lehűthetik azok hevét, akik még nem veszítették el az önvédelmi ösztönüket.” 

Borítókép: Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.