Orbán Viktor: Észak-Macedónia a magyar biztonság szempontjából is fontos ország

Észak-Macedónia a magyar biztonság szempontjából is fontos ország, mivel az illegális migráció útvonalán helyezkedik el – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ohridban, a magyar–északmacedón közös kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2024. 09. 27. 15:31
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai kormányfővel a magyar-észak-macedón kormányzati csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Ohridban
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai kormányfővel a magyar-észak-macedón kormányzati csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Ohridban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormányfő a kétoldalú együttműködésről szólva felidézte azt a magyar segítséget, amelyet Észak-Macedónia kapott nyáron az itt tomboló erdőtüzek megfékezésében. Mindez viszonzása annak a segítségnek, amelyet a magyarok kaptak Észak-Macedóniától, különösen 2015–2016-ban, a migrációellenes küzdelemben. A magyarok ekkor értették meg igazán, hogy Észak-Macedónia nemcsak baráti és kedves ország, de fontos ország is a magyar biztonság szempontjából, mivel az illegális migráció útvonalán helyezkedik el.

Ha Önök nem védik meg a határaikat, nekünk kell ezt a küzdelmet lefolytatnunk a szerb–magyar határon

– fogalmazott, majd megígérte, hogy minden szükséges segítséget megad a magyar kormány.

Felidézte azt is, hogy az elmúlt időszakban 2400 magyar rendőr szolgált Észak-Macedónia déli határán, 17 ezer jogellenes határátlépést megakadályozva.

Ez magyarázza azt is, hogy Magyarország készen áll a pénzügyi együttműködésre, és úgy tekint az Észak-Macedóniának nyújtott hitelre – amennyiben erre Szkopjénak szüksége van –, mint egyfajta beruházásra Magyarország biztonságába – közölte, felajánlva a gazdasági együttműködést is.

 

A Balkán többet érdemel

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a Nyugat-Balkán népei és országai többet érdemelnek, mint amit kapnak Brüsszelből, ezeknek az országoknak már bent kellene lenniük az Európai Unióban. Az ebben a félévben az uniós elnökséget adó Magyarország álláspontja ismert:

Az egész nyugat-balkáni térség stabilitása és az európai térbe való integrálása nemcsak Magyarországnak, hanem az egész Európai Uniónak érdeke.

Orbán Viktor Észak-Macedóniában
Orbán Viktor Észak-Macedóniában (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

Szavai szerint a bővítés nem probléma, nem kihívás, hanem óriási lehetőség a már az EU-ban lévő országok számára is. Az unió ugyanis elvesztette a gazdasági fejlődés dinamikáját, ennek visszanyerésére pedig az egyik leginkább kézenfekvő eszköz a bővítés.

Nem örülünk annak, hogy Ukrajna és Moldova csupán geopolitikai megfontolásokból gyorsítópályás megközelítést kapott és az érdemalapú megközelítés teljesen háttérbe szorult 

– jegyezte meg. Orbán Viktor méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy azok az országok, amelyek évek óta dolgoznak azon, hogy érdemalapon tudjanak bekerülni az EU-ba, most hátrasorolást szenvednek el. A magyar elnökség azt tartja a legfontosabbnak, hogy a Nyugat-Balkán uniós integrálása napirenden maradjon – szögezte le, hozzátéve: szeretné Észak-Macedónia integrációs folyamatát is felgyorsítani. Ennek érdekében Orbán Viktor fejezetnyitó kormányközi konferenciát, vagy ennek hiányában politikai kormányközi konferenciát javasolt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai kormányfővel a magyar–északmacedón kormányzati csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Ohridban 2024. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.