Veszélyben lévő politikusok

Minden politikus ellen irányuló merénylet egyben a biztonsági protokoll hiányosságaira is rávilágít, és bármilyen furcsán is hangzik, de az a további biztonsági szabályok meghozatalát segíti elő, mondta el az elmúlt időszak merényletei kapcsán lapunknak Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

2024. 09. 19. 5:52
A fénykép egy vadászpuska csövét ábrázolja
A fénykép egy vadászpuska csövét ábrázolja Fotó: Valentine Chapuis Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek során számos politikai vezető ellen követtek el merényleteket, amelyeknek legtöbbször komoly politikai és társadalmi hatásai is volt. 

John F. Kennedy meggyilkolása (1963)

Az amerikai történelem egyik legismertebb és legvitatottabb elnökgyilkossága 1963. november 22-én történt, amikor John F. Kennedy amerikai elnököt Dallasban, Texas államban lelőtték. A merénylet végrehajtója, Lee Harvey Oswald, akit bár gyorsan letartóztattak, soha nem állt bíróság elé, mivel két nappal később Jack Ruby megölte. Kennedy halála megrázta az egész világot, és évtizedeken át tartó összeesküvés-elméletek születtek az események hátteréről.

Dallas. Texas. A helyszín, ahol John Kennedyt hivatalos út során meggyilkolták
Dallas. Texas. A helyszín, ahol John Kennedyt hivatalos út során meggyilkolták Fotó: Photo12/AFP/Archives Snark

Anvar Szadat egyiptomi elnök meggyilkolása (1981)

Anvar Szadat Egyiptom harmadik elnöke, 1981. október 6-án egy katonai parádén lett merénylet áldozata. Szadatot iszlamista szélsőségesek gyilkolták meg, akik ellenezték a Camp David-i békemegállapodásokat, amelyek révén Szadat békét kötött Izraellel. Halála destabilizálta a térséget és megerősítette az iszlamista mozgalmak erejét Egyiptomban.

Ronald Reagan elleni merénylet (1981)

Ronald Reagan amerikai elnök ellen 1981. március 30-án kíséreltek meg merényletet Washington D.C.-ben. A támadást John Hinckley Jr. követte el azzal a céllal, hogy felhívja magára a híres színésznő, Jodie Foster figyelmét, akiért megszállottan rajongott. Hinckley hat lövést adott le, amelyek közül az egyik eltalálta Reagant a mellkasán, a golyó a tüdejét is megsebesítette. Reagant azonnal kórházba szállították, ahol sikeres műtéten esett át, és teljesen felépült a támadásból. A támadás később a fegyvertartási törvények szigorításához vezetett az Egyesült Államokban. Reagan gyors felépülése és optimizmusa javította politikai népszerűségét, és az eset egy új korszakot hozott az amerikai politikában a vezetők biztonságának szigorítására.

Olaf Palme meggyilkolása (1986)

Olaf Palme Svédország miniszterelnöke, 1986. február 28-án lett gyilkosság áldozata Stockholm belvárosában. Palme a feleségével együtt sétált hazafelé egy moziból, amikor egy ismeretlen támadó hátulról rálőtt, majd elmenekült. A svéd miniszterelnök a helyszínen meghalt. A merénylet az egyik legnagyobb botrányt kavarta Svédország történelmében. A miniszterelnök köztudottan szeretett testőrök nélkül járni-kelni az országban, ami végül tragikus következményekkel járt.

A Palme-gyilkosság kivizsgálása hosszú éveken át tartott és számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot, de a valódi tettes az eset felderítése során sokáig rejtve maradt. Csak 2020-ban zárta le a svéd ügyészség a nyomozást, amikor Stig Engströmet, egy grafikai tervezőt neveztek meg a gyilkosság fő gyanúsítottjaként. Engström azonban 2000-ben öngyilkos lett, így a per lezárása nem volt lehetséges, és a gyilkosság pontos körülményei továbbra is vita tárgyát képezik.

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök meggyilkolása (1991)

Radzsiv Gandhi India egykori miniszterelnöke, 1991-ben egy választási kampány során lett öngyilkos merénylet áldozata. A merényletet a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) csoport követte el, akik így tiltakoztak az indiai hadsereg Srí Lankába való beavatkozása ellen. Radzsiv Gandhi halála óriási hatással volt India politikai helyzetére és a nemzetközi terrorizmusra.

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök meggyilkolása (1995)

Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt 1995. november 4-én Tel-Avivban lőtték le egy béketüntetés után. A gyilkosságot egy szélsőjobboldali izraeli férfi követte el, aki ellenezte a Rabin által kötött oslói egyezményeket, amelyek a palesztinokkal való békefolyamatot szolgálták. Rabin halála megrázta az izraeli társadalmat és évekre visszavetette a békefolyamatokat a Közel-Keleten.

A fotón Jigal Amir, Jichák Rabin izraeli miniszterelnök állítólagos merénylője látható, akit a rendőrség a falhoz szorított Tel-Avivban. Amir, a herzlijai zsidó szélsőséges három golyót lőtt Rabinra, amelyek közül kettő a felsőtestét találta el, miközben lefelé sétált a tel-avivi városháza lépcsőin, nem sokkal azután, hogy „A békéért az erőszak ellen” tüntetésen felszólalt
A fotón Jigal Amir, Jichák Rabin izraeli miniszterelnök állítólagos merénylője látható, akit a rendőrség a falhoz szorított Tel-Avivban. Amir, a herzlijai zsidó szélsőséges három golyót lőtt Rabinra, amelyek közül kettő a felsőtestét találta el, miközben lefelé sétált a tel-avivi városháza lépcsőin, nem sokkal azután, hogy „A békéért az erőszak ellen” tüntetésen felszólalt Fotó: AFP/Israel Tv Channel 1 

Benazír Bhutto meggyilkolása (2007)

Benazir Bhutto Pakisztán korábbi miniszterelnöke, 2007. december 27-én merénylet áldozata lett egy kampányrendezvényen Rawalpindiben. Bhutto meggyilkolása súlyos politikai válságot idézett elő Pakisztánban, és újabb bizonyítéka lett a terrorizmus és a szélsőséges erők jelenlétének a térségben.

Jovenel Moise haiti elnök meggyilkolása (2021)

Jovenel Moise Haiti elnöke, 2021. július 7-én a rezidenciáján elkövetett fegyveres támadásban vesztette életét. Az elnök halála politikai káoszt eredményezett a karibi országban, amely már korábban is súlyos társadalmi és gazdasági válságban szenvedett. A gyilkosság körülményei máig tisztázatlanok, és a vizsgálat során számos külföldi érintettséget feltételeztek.

Robert Fico elleni merénylet (2024)

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen 2024-ben hajtottak végre egy politikai indíttatású merényletet. A támadó Juraj Cintula, egy egykori költő, aki radikalizálódott, és részt vett a Fico-kormány elleni ukránbarát tüntetéseken. Bár Cintula azt állította, hogy nem akarta megölni Ficót, csak ártani neki, hogy ellehetetlenítse a politikai szerepvállalását, a támadás súlyos aggodalmakat váltott ki Szlovákiában. A támadást politikailag motivált merényletként vizsgálták, és felmerült az is, hogy Cintula egy csoporthoz tartozott, amely befolyásolhatta őt.

Az AFPTV által megszerzett videofelvételről készült képen látható, amint a biztonsági személyzet Robert Fico szlovák miniszterelnököt (C) egy jármű felé viszi, miután 2024. május 15-én meglőtték
Az AFPTV által megszerzett videófelvételről készült képen látható, amint a biztonsági személyzet Robert Fico szlovák miniszterelnököt (C) egy jármű felé viszi, miután 2024. május 15-én meglőtték (Fotó: AFP/RTVS)

Donald Trump elleni merénylet

Több merénylet történt Donald Trump ellen. Az egyik még 2016-ban, amikor a brit Michael Sandford fegyvert próbált szerezni, hogy Trumpra lőjön egy kampányrendezvényen. A férfit még azelőtt elfogták, hogy végrehajthatta volna a támadást. Az idei évben két jelentős merényletet kíséreltek meg Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen. Júliusban egy butleri tüntetésen egy Thomas Matthew Crooks nevű férfi nyolc lövést adott le Trump felé. Bár Trump kisebb sérüléssel a fülén túlélte a támadást, többen is megsebesültek, és két ember, köztük a támadó is életét vesztette. Szeptember közepén pedig a floridai West Palm Beachen Trump golfklubjában a titkosszolgálat munkatársai egy puskával felfegyverzett gyanúsítottat vettek észre a bokrok között. A gyanúsított elmenekült, de később egy autópályán letartóztatták.

Az Egyesült Államok republikánus elnökjelöltjét, Donald Trump volt elnököt az Egyesült Államok titkosszolgálati ügynökei veszik körül a pennsylvaniai Butlerben 2024. július 13-án. A volt elnök lőtt sebet szenvedett a fülén, miután egy gyanúsított lövéseket adott le rá a pennsylvaniai gyűlésen
Az Egyesült Államok republikánus elnökjelöltjét, Donald Trump volt elnököt az Egyesült Államok titkosszolgálati ügynökei veszik körül a pennsylvaniai Butlerben 2024. július 13-án. A volt elnök lőtt sebet szenvedett a fülén, miután egy gyanúsított lövéseket adott le rá a pennsylvaniai gyűlésen (Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP/Takayuki Fuchigami)

– A merénylők esetén – és ez a Trump és a Fico elleni közelmúltbéli eseményeknél is így volt – olyan személyekről beszélhetünk, akik nem értenek egyet az adott politikus nézeteivel

– mondta el lapunknak Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

Mind Trum, mind Fico merénylőjéről a későbbiekben kiderült militáns és Ukrajna-barát hozzállásuk, írtuk korábban.

Akik ilyen félkatonai környezetben mozognak, azok számára sokkal kézenfekvőbb egy ilyen drasztikus megoldás, mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József (Fotó: Éberling András)

Mivel annyira megosztott ma már az amerikai társadalom, és ez más országokra is igaz lehet, a profilozás kevésbé vezet eredményre. Maga a politikai hangnem is nagymértékben hozzájárul ehhez a radikalizálódáshoz, amikor megtörténik egy-egy merénylet, akkor vesznek adott esetben vissza csak a harcias retorikából – mutatott rá a szakértő, és hozzátette:

– Amit egy politikus mond, az tehát nem száll el a szélben, hanem akár ösztönzően is hathat az arra fogékony emberekre.

A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy minden merényletből az adott ország titkosszolgálata, illetve a többi szolgálatok is sokat tanulnak. 

– Nagyon részletesen és pontosan kielemzik, hogy mi és hogyan történt. Minden ilyen merénylet a biztonsági protokollra is rávilágít, hogy az mennyire naprakész és mennyire tud megküzdeni a hasonló kihívásokkal. Minden egyes merénylet után, bármilyen furcsa is, de az a további biztonsági szabályoknak a meghozatalát vagy új metódusok kidolgozását segítik elő

– összegezte Horváth József. A republikánus elnökjelölt elleni merényletek a Trump körüli fokozott biztonsági intézkedések bevezetéséhez vezettek, beleértve a golyóálló üveg használatát a gyűlésein.

Politikai és társadalmi következmények

Az államfők és elnökök elleni merényletek hatásai messze túlmutatnak az egyéni tragédiákon. Az ilyen események gyakran súlyos politikai válságokat idéznek elő, destabilizálhatják az országok kormányait, sőt nemzetközi konfliktusokat szülhetnek. Az elmúlt évtizedek merényletei azt is bizonyítják, hogy a politikai vezetők elleni támadások gyakran szélsőséges ideológiák, társadalmi feszültségek, illetve nemzetközi konfliktusok következményei. A merényletek egyben arra is rámutatnak, hogy a politikai hatalom gyakorlása, különösen forrongó társadalmi és politikai környezetben, gyakran jár életveszéllyel, és a vezetők személyes biztonsága kiemelt jelentőségű kérdéssé válik. 

Borítókép: Illusztráció. A fénykép egy vadászpuska csövét ábrázolja (Fotó: AFP/Valentine Chapuis)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.