Zelenszkij szerint Putyin félne bevetni az atomot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 29-én, a Fox Newsnak adott interjúban szkeptikusan nyilatkozott Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetéseiről. Zelenszkij szerint Putyin valószínűleg félne nukleáris fegyvereket bevetni, mert „szereti az életét”.

Forrás: The Kyiv Independent2024. 09. 30. 17:20
Volodimir Zelenszkij (L-R) ukrán elnök interjút adott a „FOX News Live” című műsorban 2024. szeptember 27-én
Volodimir Zelenszkij (L-R) ukrán elnök interjút adott a „FOX News Live” című műsorban 2024. szeptember 27-én Fotó: Michael loccisano Forrás: Getty Images/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem tudja, mi jár a fejében (…) használhatna nukleáris fegyvert bármelyik ország ellen – vagy nem. De nem hiszem, hogy megtenné

– mondta Zelenszkij, írta a The Kyiv Independent.

Oroszország többször is hivatkozott nukleáris arzenáljára, hogy elriassza a Nyugatot attól, hogy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az orosz katonai vezetés figyelemmel kíséri, milyen fegyvereket használnak a háború során, és a Nyugat beavatkozása indokolhatja a nukleáris fegyverek alkalmazását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: AFP/Szergej Karpukhin)

 

Peszkov a NATO-tagállamokat hibáztatta azért, hogy segítették Ukrajnát az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseiben, azt állítva, hogy ez „szükségessé tette mind a nukleáris doktrína, mind az állami politika kiigazítását a nukleáris elrettentés területén”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésében szeptember 28-án tartott beszédében azt mondta, hogy Ukrajnának és nyugati szövetségeseinek nem szabadna megpróbálniuk „győzelemig harcolni egy atomhatalommal”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 79. ülésszakán
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 79. ülésszakán (Fotó: AFP/Bryan R. Smith)

Lavrov megjegyzései napokkal azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén javaslatot tett Moszkva nukleáris doktrínájának felülvizsgálatára. Putyin bejelentette, hogy Oroszország a hagyományos rakétacsapásokra nukleáris fegyverekkel válaszolhat, és jelezte, hogy Moszkva összehangolt támadásként kezelne minden olyan támadást, amelyet egy nukleáris fegyverrel rendelkező ország támogat.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút adott a Fox News Live című műsorban 2024. szeptember 27-én (Fotó: Getty Images/AFP/Michael Loccisano)

 

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.