A lengyel uniós elnökség újra elővenné az orosz szankciók kérdéskörét

Az EU tagállamai januárban újra szeretnék indítani az orosz gazdaság elleni szankciókról folytatott tárgyalásokat, miután Magyarország átadja elnökségét Lengyelországnak, amely keményebb intézkedéseket sürget az orosz energiahordozókkal szemben.

2024. 10. 21. 15:03
Donald Tusk
Donald Tusk Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamai januárban szeretnék újraéleszteni a tárgyalásokat az orosz gazdaság elleni szankciók kapcsán, közölte a Politico brüsszeli hírforrás. Ennek oka, hogy Magyarország átadja az irányítást, és egy új EU-s végrehajtó csapat dönt majd ezekben a kérdésekben. 

Lengyelország, amely hamarosan átveszi a soros EU-elnökséget Magyarországtól, már jelezte, hogy keményebb fellépést szeretne a kontinensre irányuló orosz energiahordozókkal szemben, amelyek a Kreml jelentős bevételi forrását jelentik. Krzysztof Bolesta, a lengyel klíma- és környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott: „az orosz energiaimport növekedése rossz jel, és foglalkoznunk kell vele”.

Az EU már bevezetett korlátozásokat az orosz olajra, és jelentősen csökkentette a vezetékes gázvásárlásokat, azonban diplomaták és tisztségviselők szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a magyar elnökség alatt szüneteltette a szankciókkal kapcsolatos diskurzust. 

A lengyelek szeretnék az elnökségüket arra is felhasználni, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítsanak az orosz fosszilis tüzelőanyagok EU-ba történő belépésével kapcsolatban. Tíz ország – köztük Franciaország, a Csehország, Svédország és a balti államok – közös figyelmeztetést adtak ki, amelyben jelezték, hogy

 a közelmúltban nőtt az orosz LNG importja az EU-ban, de ezek a szállítók nincsenek megfelelően azonosítva.

A jövőbeli szankciók várhatóan a meglévő korlátozások megkerülésére összpontosítanak. Ám bármit terveznének, az EU-nak egyhangú döntésre van szüksége az új szankciók elfogadásához. 

Borítókép: Donald Tusk (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.