Az afgán tálibok betiltanak minden élőlényről készült képet

Az afgán média újabb szigorításokkal néz szembe, mivel a tálib rezsim bevezeti azt az új törvényt, amely megtiltja az élőlények ábrázolását. Az afganisztáni médiának is új kihívásokkal kell szembenéznie, de a rezsim szerint a törvényt csak fokozatosan hajtják végre.

Forrás: Telegraph2024. 10. 15. 15:38
Az afgán biztonsági erők vizsgálódnak egy helyi rádió-televízió-hálózat közelében Nangarharban
Az afgán biztonsági erők vizsgálódnak egy helyi rádió-televízió-hálózat közelében Nangarharban Fotó: Wali Sabawoon Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afganisztánban a tálibok azóta, hogy 2021-ben átvették a hatalmat, szigorúan értelmezett iszlám jogrendszert vezettek be. A legújabb intézkedések azonban még tovább korlátozzák a médiát, különösen a képi ábrázolásokat, írta a brit Telegraph.

2024. augusztus 14-én Heratban ünneplik Afganisztán tálib hatalomátvételének harmadik évfordulóját
2024. augusztus 14-én Heratban ünneplik Afganisztán tálib hatalomátvételének harmadik évfordulóját Fotó: Middle East Images/AFP/Mustafa Noori

Fokozatos bevezetés

Saiful Islam Khyber, a bűnmegelőzéséért felelős minisztérium (PVPV) szóvivője elmondta, hogy a törvény egész Afganisztánra vonatkozik, de csak fokozatosan kerül végrehajtásra. Kiemelte, hogy a hatóságok igyekeznek meggyőzni az embereket arról, hogy az élőlények képei ellentétesek az iszlám törvényekkel. 

„Erőszaknak nincs helye a törvény végrehajtásában, ez csak tanács, és az emberek meggyőződésén alapul, hogy ezek a dolgok valóban ellentétesek a saríával (iszlám törvényekkel), és kerülni kell őket”, hangsúlyozta Khyber.

A törvény több szabályt is részletez a média számára, amely tartalmazza az élőlények képeinek közzétételének tilalmát, valamint azt, hogy a médiumok ne gúnyolják vagy alázzák meg az iszlámot és ne szálljanak szembe az iszlám törvényekkel. 

Noha a törvényt hivatalosan még nem tartatják be, a hatóságok már tanácsot adtak a lakosságnak, hogy ne készítsenek és ne nézzenek képeket élőlényekről telefonokon vagy más eszközökön. Érdekes módon a tisztviselők folyamatosan posztolnak emberekről készült fotókat a közösségi médiában. 

Khyber hozzátette, hogy a törvény bevezetése a különböző tartományokban már folyamatban van, de még nem mindenhol kezdődött meg. Az intézkedés először a tálibok fellegvárának számító Kandahár és Helmand tartományokban, valamint Takhar tészaki részén került bevezetésre.

A tálib biztonsági erők egyik tagja virrasztást tart a „sajtószabadság világnapja” alkalmából szervezett eseményen az Afgán Független Újságírók Szövetségének (AIJA) kabuli irodája előtt 2023. május 3-án
A tálib biztonsági erők egyik tagja virrasztást tart a „sajtószabadság világnapja” alkalmából szervezett eseményen az Afgán Független Újságírók Szövetségének (AIJA) kabuli irodája előtt 2023. május 3-án Fotó: AFP/Wakil Kohsar

Az egész országra kiterjedő szabályok

A törvény kihirdetése előtt a tálib tisztviselők Kandahárban nem készíthettek fotókat vagy videókat élőlényekről, de ez a szabály nem vonatkozott a médiára. Most azonban a szabály mindenkit érint, beleértve a sajtót is.

Vasárnap a PVPV tisztviselői helyi újságírókat hívtak össze, és tájékoztatták őket arról, hogy az erkölcsrendészet bevezeti a törvényt. 

A riportereknek és operatőröknek azt tanácsolták, hogy készítsenek távolabbi felvételeket és kevesebb eseményt filmezzenek, hogy „hozzászokjanak” a változásokhoz. 

A tálib uralom korábbi időszaka, 1996 és 2001 között is tiltotta az élőlényekről készült képeket az egész országban, de az ilyen szabályokat a 2021-es visszatérésük óta még nem vezették be széleskörűen.

Nők a médiában és a nemek közötti egyenlőtlenség

2021 óta a tálibok szórványosan kényszerítették a vállalkozások tulajdonosait, hogy bizonyos cenzúrázási szabályokat tartsanak be, például hogy áthúzzák a férfiak és nők arcát a reklámokon, műanyag zacskóval fedjék be a bolti próbababák fejét vagy homályosítsák el a halak szemét az éttermi menükről készült képeken.

Amikor a tálib hatóságok átvették a hatalmat, Afganisztánban mintegy 8400 alkalmazott dolgozott a médiában, azonban mostanra mindössze 5100-an maradtak a szakmában, köztük 560 nő. A nők különösen súlyosan érintettek, hiszen azokat szigorúbb korlátozásoknak vetették alá. Helmand tartományban a nők hangját már teljesen betiltották a televízióban és rádióban.

Afganisztán a Sajtószabadság Határok Nélkül szervezet által összeállított sajtószabadsági rangsorban a 122. helyről a 178. helyre csúszott vissza a vizsgált 180 országból.

Borítókép: Az afgán biztonsági erők vizsgálódnak egy helyi rádió-televízió hálózat közelében Nangarharban (Fotó: NurPhoto/AFP/Wali Sabawoon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.