Döbbenetes beszámolók láttak napvilágot a tálib elnyomásról

Az afganisztáni újságírók szerint alig maradt sajtószabadság az országban, miután a keményvonalas iszlamista tálibok betiltották a politikai műsorok élő közvetítését és a politikájuk kritikáját.

2024. 10. 02. 21:13
A tálibok megszüntetik a sajtó-és szólásszabadságot
A tálibok megszüntetik a sajtó-és szólásszabadságot Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok a közelmúltban további korlátozásokat vezettek be az afganisztáni médiaszervezetek ellen, megtiltották a törvényeik és politikájuk kritizálását, és megtiltották az élő politikai műsorok közvetítését – közölte az afganisztáni médiát és sajtószabadságot támogató független szervezet, az Afghanistan Journalists Center (AFJC).
 

Az AFJC szerint a tálibok egy szeptember 21-i találkozón arra utasították a média vezetőit, hogy a politikai műsorok témáit előbb a táliboknak kell jóváhagyniuk. Az iszlamista vezetők új irányelveket adtak ki, amelyekben arra utasították a médiaszervezeteket, hogy csak olyan vendégeket hívjanak meg, akiket a csoport jóváhagyott.

A tálibok 68 olyan szakértő listáját adták át nekik, akiket politikai műsorokban való szereplésre engedélyeznek. Az új irányelvek szerint a tálib tisztviselőket előzetesen tájékoztatni kell, ha olyan vendéget akarnak meghívni a műsorokba, akik nem szerepelnek a listán.

Az irányelv újabb erőfeszítés a független média további gyengítésére és marginalizálására

– fogalmazott az AFCJ közleményében, amelyben felszólította a tálibokat, hogy tartózkodjanak a szabad média elnyomásától.

Ilyen a tálib elnyomás

A tálibok a három évvel ezelőtti hatalomátvételük óta folyamatosan korlátozzák a médiaszervezeteket, többek között megtiltották a nőknek, hogy arcukat adásban mutassák, és megtiltották a zenei műsorok sugárzását. 

Egyes tartományokban még a női hangok sugárzását is megtiltották a betelefonálós műsorokban. A csoport emellett rendszeresen bebörtönöz újságírókat és médiaszakembereket, akik a tálibok szerint „az afganisztáni nemzeti és iszlám érdekek ellen” cselekszenek.

A tálibok figyelmeztettek, hogy ha egy médiaszervezet megszegi az új irányelvek bármelyikét, a csoport a törvényeknek megfelelően fog eljárni a műsorvezetővel, a producerrel, a szerkesztővel és a vendégekkel szemben.

Amióta a tálibok visszaszerezték az ellenőrzést Afganisztán felett, a csoport 21 médiairányelvet adott ki, amelyek célja a médiatevékenység korlátozása, és amelyek közül néhány meglehetősen bizarrnak tekinthető.

Az Afganisztánban dolgozó újságírók nem mernek beszélni, mert félnek a tálibok általi büntetőeljárástól. Mások azonban, akiknek sikerült elmenekülniük az országból, élesen bírálták az új irányelveket.

Ez a szólásszabadság halála

– mondta Nawid Ahmad Barakzai, egy jelenleg Pakisztánban élő afgán újságíró a Deutsche Welle német lapnak. A férfi a tálibok uralma alatt dolgozott Afganisztánban, mielőtt elmenekült az országból. Az afganisztáni médiumoknak az sem megengedett, hogy beszámoljanak a korrupcióról, az erkölcstelenségről, a törvénytelenségről vagy a tálibok által a múltban is elkövetett erőszakról – tette hozzá.

Az újságíróknak tálib jóváhagyást kell szerezniük ahhoz, hogy a közvéleményt megkérdezzék az eseményekről

– idézte fel Barakzai. Figyelmeztetett, hogy ha az új irányelveket végrehajtják, a tálibok propagandájukhoz használhatják az afgán médiát. A hatalomra kerülésük óta a tálibok legnagyobb követelése a biztonság helyreállítása Afganisztánban. Ezért a csoport szigorúan ellenőrzi, hogy milyen hírek érkeznek Afganisztánból. 

Egy Afganisztánban dolgozó újságíró, aki biztonsági okokból névtelen kíván maradni, elmondta a német lapnak, hogy a tálibok nem engedik, hogy újságírók tudósítsanak a bűncselekmények, a robbanások, a lopások vagy más események helyszíneiről. Elmagyarázta, hogy a tálib hírszerző erők olyan részletekkel látják el a médiát, „amilyen módon az számukra előnyös”.

Borítókép: A tálibok megszüntetik a sajtó- és szólásszabadságot (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.