Az Egyesült Államok egy újabb háborút robbant ki

Kína szombat este elítélte a Washington által egy nappal korábban jóváhagyott döntést amerikai rakétarendszerek eladásáról Tajvannak.

Forrás: MTI2024. 10. 27. 8:16
Egy kínai katona, amint távcsövet használ egy kínai hajón a „Joint Sword-2024B” hadgyakorlat során, amelyet Kína Tajvan körül hajtott végre.
Egy kínai katona, amint távcsövet használ egy kínai hajón a „Joint Sword-2024B” hadgyakorlat során, amelyet Kína Tajvan körül hajtott végre. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pekingi külügyminisztérium közleményében azt írta: „A föld-levegő rakétarendszerek Tajvannak történő eladása súlyosan sérti Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, súlyosan károsítja a kínai–amerikai kapcsolatokat, és veszélyezteti a békét és stabilitást” a Tajvani-szorosban. A dokumentum szerint Peking „minden szükséges intézkedést megtehet a nemzeti szuverenitás, a biztonság és a területi integritás határozott védelmére”.

Az 1,16 milliárd dolláros üzlet, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, a külföldi katonai eladásokért felelős amerikai ügynökség szerint különböző légvédelmi rendszereket, köztük NASAMS-t és 123 rakétát tartalmaz.

Egy másik, pénteken bejelentett eladás radarrendszereket érint, összesen 828 millió dollár értékben. A berendezéseket közvetlenül az amerikai légierő készleteiből küldenék.

A tajvani védelmi minisztérium szombaton „őszinte háláját” fejezte ki az eladásért, amely segíthet a hadseregnek „védelmi képességeinek további javításában és a béke és stabilitás közös fenntartásában a (Tajvani-) szorosban”.

Az Egyesült Államok nem ismeri el Tajvant államként, és a Kínai Népköztársaságot tekinti az egyetlen legitim kormánynak, ennek ellenére jelentős katonai támogatást nyújt Tajpejnek.

Peking rendszeresen ellenzi a Tajvannak nyújtott amerikai támogatást, és azzal vádolja Washingtont, hogy beavatkozik az ország ügyeibe.

Kína Tajvant saját területe egy olyan részének tekinti, amelyet a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta még nem sikerült újraegyesítenie a többi részével. Bár azt mondja, hogy a „békés újraegyesítést” támogatja, nem mondott le a katonai erő alkalmazásáról, és rendszeresen küld hadihajókat és vadászgépeket a sziget köré.

Borítókép: Egy kínai katona, amint távcsövet használ egy kínai hajón a „Joint Sword-2024B” hadgyakorlat során, amelyet Kína Tajvan körül hajtott végre (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.