Bezzeg Romániában az alkotmánybíróság kizárta az elnökjelöltek közül Diana Sosoaca EP-képviselőt

Kizárta a román alkotmánybíróság az év végi államelnök-választás jelöltjei közül a botrányairól elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselőt, az SOS Romania párt elnökét szombaton.

Forrás: MTI2024. 10. 05. 20:47
Diana Iovanovici Sosoaca, a román SOS. párt képviselője szájkosarat viselve tiltakozik az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségéről szóló bizalmi szavazás előtti felszólalásokon az Európai Parlament strasbourgi ülésén
Diana Iovanovici Sosoaca, a román SOS. párt képviselője szájkosarat viselve tiltakozik az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségéről szóló bizalmi szavazás előtti felszólalásokon az Európai Parlament strasbourgi ülésén Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A taláros testület két magánszemély – egyikük az SOS Romania párt volt tagja, a másik az egészségügyi minisztérium volt szóvivője – óvásának szavazattöbbséggel helyt adva semmisítette meg a központi választási bizottság (BEC) csütörtöki határozatát Sosoaca elnökjelöltségének iktatásáról.

Az alkotmánybíróság csak egy sajtóközleményben jelentette be megfellebbezhetetlen döntését, de annak indoklását nem tette még közzé. A román média belső értesülésekre hivatkozva azt írta: Sosoaca jelöltségének elutasításában közrejátszottak Románia alkotmányos rendjét megkérdőjelező, lázító nyilatkozatai.

Sosoaca úgy értékelte: kizárásáról szóló döntés „a román nemzet ellen elkövetett gyilkosság”, és azt bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatás „totális irányítás alá került”. Szerinte a „Sosoaca-tájfunt” csak törvénytelenséggel lehetett megállítani.

Az EP-képviselő csütörtökön iktatta a BEC-nél az államfőjelöltségét támogató aláírásokat, ahol azt állította, hogy őt és gyermekeit is rendszeresen érik halálos fenyegetések. Ugyanakkor éles kirohanást intézett az EU, a NATO és az Egyesült Államok ellen, azt követelve, hogy tüntessék el Románia területéről az idegen katonai támaszpontokat.

Az alkotmánybíróság szombati ülésén elutasította azokat az óvásokat, amelyek Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve Nicolae Ciuca, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltjének indulása ellen adtak be, továbbá – egy ellenkező előjelű óvást elutasítva – megerősítette a BEC korábbi határozatát, miszerint Miron Cozma, az 1990-es bányászjárások vezéralakja nem teljesíti az elnökválasztáson való induláshoz szükséges feltételeket.

Romániában szombat éjfélig iktathatják a jelöltek a támogató aláírásokat. Sosoaca és Cozma kizárása után tizenegy államfőjelölt maradt versenyben. Romániában november 24-én rendezik az elnökválasztás első, december 8-án pedig a második fordulóját.

Borítókép: Diana Iovanovici Sosoaca, a román SOS párt képviselője szájkosarat viselve tiltakozik az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségéről szóló bizalmi szavazás előtti felszólalásokon az Európai Parlament strasbourgi ülésén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.