Bíróság elé kerül Ursula von der Leyen vakcinabeszerzési ügye

Az Európai Bíróság november 15-én tárgyalja Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének Covid-vakcina beszerzésével kapcsolatos ügyét, írta meg a Financial Times.

Forrás: Financial Times2024. 10. 08. 20:25
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kongatja a harangot a biztosok testületének heti ülésén az EU brüsszeli központjában, 2024. október 2-án
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kongatja a harangot a biztosok testületének heti ülésén az EU brüsszeli központjában, 2024. október 2-án Fotó: John Thys Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla között a Covid–19-vakcinák beszerzéséért folytatott verseny során keletkezett privát szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos jogi csatát a jövő hónapban tárgyalja az EU legfelsőbb bírósága, írta névtelen forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Ursula von der Leyen (2. R) az Európai Bizottság elnöke látogatása során a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával (2. L), Alexander De Croo belga miniszterelnökkel (L), valamint német tudóssal, piacszervezési igazgatóval és a BioNTech Ozlem Tureci társalapítójával beszélget
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke látogatása során a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával, Alexander De Croo belga miniszterelnökkel, valamint német tudóssal, piacszervezési igazgatóval és a BioNTech Ozlem Tureci társalapítójával beszélget (Fotó: AFP/John Thys)

A The New York Times 2023 januárjában perelte be az Európai Bizottságot, miután a bizottság közölte, hogy „nem rendelkezik” az újság által az információszabadság iránti kérelem alapján kért szöveges üzenetekkel. Az újság a szöveges üzenetek közzétételét követeli, mivel azok fényt deríthetnek arra, hogyan tárgyalt Ursula von der Leyen a több milliárd euró értékű járványügyi szerződésekről.

Az ügyet november 15-én egy tizenöt bíróból álló tanács fogja tárgyalni, amely általában a rendkívül összetett vagy nagy jelentőségűnek ítélt ügyekkel foglalkozik. 

Hol vannak az sms-ek?

Korábban lapunk is megírta, hogy Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről és gyakorlatilag sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A mintegy 35 milliárd eurós üzlet kapcsán 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses sms-eket.

Az uniós ombudsman korábban arra jutott, hogy Von der Leyenék szándékosan hátráltatták a munkáját, amikor azt állították, semmiféle szöveges üzenetet nem találtak a bizottsági elnök és Bourla között. Később kiderült, hogy állítólag csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az sms-eket nem, mondván, azok túlságosan „rövid életűek”, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

A Politico beszámolója szerint a korábban szintén korrupcióval gyanúsított magyarellenes uniós biztos, Vera Jourová is az sms-esek „rövid életű, múlandó jellegével” védte Von der Leyent.

A bíróság várhatóan dönt a bizonyítékok elfogadhatóságáról, majd a bizottság jogi képviselőitől azt kéri, hogy adjanak magyarázatot arra, hogy léteztek-e valaha is az üzenetek, és ha igen, miért nem rögzítették azokat. Várhatóan azt is megkérdezik tőlük, hogy megsemmisítették-e őket, és ha igen, milyen okból.

 

Ráég a korrupció gyanúja Ursula von der Leyenre

Von der Leyen azt szorgalmazta, hogy Brüsszel közösen vásároljon több milliárdnyi vakcinát, és ossza szét azokat a Covid–19 megfékezéséért küzdő uniós tagállamok között, amit nagyrészt sikerként könyvelnek el.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus (Covid-19) elleni védőoltásokról Brüsszelben, 2021. október 18-án
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus (Covid–19) elleni védőoltásokról Brüsszelben 2021. október 18-án (Fotó:Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

A Von der Leyen Bourlával folytatott állítólagos magánlevelezése körüli vita azonban azóta is kísérti őt, és felerősítette azok kritikáját, akik szerint a tárgyalások nem voltak átláthatóak, és túl nagy személyes kontrollt gyakorolt. Az EU általános bírósága júliusban úgy döntött, hogy a Bizottság egy másik ügyben jogellenesen eltitkolta a Covid–19-vakcinákra vonatkozó közbeszerzési szerződések egyes részleteit.

„Azért indítottuk ezt a pert, mert fontos kérdéseket vet fel az Európai Unió demokratikus felügyeletével kapcsolatban. A nyilvánosság továbbra sem kap tájékoztatást az Európai Unió története egyik legnagyobb közbeszerzési szerződésének tárgyalt feltételeiről. Várjuk az ügy tárgyalását” – mondta Nicole Taylor, a The New York Times szóvivője. Az Európai Bizottság nem kívánt nyilatkozni az ügyben a lap megkeresésére.

Borítókép: Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kongatja a harangot a biztosok testületének heti ülésén az EU brüsszeli központjában, 2024. október 2-án (Fotó: AFP/ John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.