Brüsszel kinyitja Pandóra szelencéjét

Tovább erőlteti Brüsszel az egyhangúság elvének megszüntetését, így reagált az uniós csúcstalálkozón elhangzottakra Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője és delegációvezetője. A brüsszeli bürokraták nem akarnak valódi intézkedéseket hozni, inkább a Patrióták választási sikerei és az egyes nemzetállamoknak az uniós menekültügyi rendszerből való kilépésre vonatkozó bejelentései késztették Ursula von der Leyent és társait az utóbbi időben arra, hogy opportunista bejelentési politikába essenek – jelentette ki Petra Steger, az FPÖ európai parlamenti képviselője.

2024. 10. 19. 8:16
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét napirendre került az Ukrajnának nyújtott segélyek kifizetése a brüsszeli EU-csúcstalálkozón. Az európai kormányfők a 35 milliárd eurós újabb segélykifizetések mellett az egyhangúság elvének felrúgását is szorgalmazták annak érdekében, hogy még több pénz jusson Ukrajnának – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az európai gazdasági bizonytalanság és infláció idején őrültség további milliárdos kifizetéseket engedélyezni Ukrajnának. Még nagyobb botrány azonban az egyhangúság elvének eltörlésére irányuló követelés

– reagált az EU-csúcs eredményeire Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti küldöttségének vezetője.

 

Brüsszel magának akarja a tagállami hatásköröket

– Ismét megmutatkozik a brüsszeli centralisták önhittsége, hogy egyre több hatáskört akarnak átruházni a tagállamoktól Brüsszelre – bírálta az európai kormányok hozzáállását Vilimsky. Úgy vélte, az egyhangúság elve az uniós szerződések lényeges eleme, és semmiképpen sem szabad gyengíteni vagy akár eltörölni.

Az uniós szerződések szerint az érzékeny területekre vonatkozik, amelyeken az EU-nak nincs egyértelmű hatásköre. »Ha az egyhangúság elvét eltörölnék, az kinyitná Pandóra szelencéjét, és többé nem számítana, hogy az EU rendelkezik-e hatáskörrel vagy sem«

– figyelmeztetett Vilimsky a terv ellen. – Az EU már így is elég káoszt okozott. Ausztriából nem szabad további hatásköröket átruházni Brüsszelre. Nagymértékben vissza kell szereznünk a nemzeti szuverenitást, és egyértelműen el kell utasítanunk az egyhangúság elvének eltörlését – zárta mondandóját Vilimsky.

 

Nem látni a fényt a brüsszeli alagút végén

Öt hónappal az uniós migrációs paktum elfogadása után a tegnapi brüsszeli uniós csúcstalálkozón ismét a menekültügyi válság került a vita középpontjába. Mario Kunasek, az FPÖ regionális pártelnöke és a közelgő stájerországi tartományi választások csúcsjelöltje számára nem ismerhető fel valódi trendforduló Ursula von der Leyen bizottságának részéről.

A brüsszeli bürokraták már évek óta egyenesen befogadó politikát folytatnak az illegális migránsokkal szemben, és ez az uniós migrációs csúcstalálkozó semmit sem változtat ezen. Stájerország köztudottan különösen érintett a tömeges migrációban, a néppárt (ÖVP) és a szociáldemokraták (SPÖ) pedig több mint 520 menekültközpont létesítését erőltette a tartományra.

Az, hogy Nehammer ÖVP-s kancellár most kiáll, és üdvözli az illegális bevándorlók visszatoloncolására vonatkozó szigorúbb törvényeket, egy bohózat. Hiszen az elmúlt évek bevándorlási káoszáért részben a szövetségi kormány a felelős

– fakadt ki Kunasek. Petra Steger, az FPÖ európai szóvivője és EP-képviselője pedig úgy reagált: nem látni a fény az alagút végén a tömeges illegális migráció kérdésében.

Mi, szabadságpártiak már korábban is masszívan bíráltuk a történelmi megállapodásként ünnepelt uniós migrációs paktumot, és arra figyelmeztettünk, hogy a bevándorlási körhinta tovább fog forogni. A benne foglalt szolidaritási mechanizmus ugyanis nem állítja meg az illegális migránsok beáramlását az EU-ba, hanem csupán biztosítja a kényszerű elosztásukat. Ezért nem meglepő, hogy alig néhány hónappal később ismét a migrációs nyomás csökkentését célzó intézkedésekről kell majd tárgyalni Brüsszelben

– jelentette ki Petra Steger. Az osztrák jobboldali politikus szerint az Európai Bizottság azonban még mindig nem értette meg a tömeges illegális bevándorlás valódi problémáit.

Inkább a Patrióták választási sikerei és az egyes nemzetállamoknak az uniós menekültügyi rendszerből való kilépésre vonatkozó bejelentései késztették Ursula von der Leyent és társait az utóbbi időben arra, hogy opportunista bejelentési politikába essenek. Ahelyett, hogy határozott intézkedéseket hozna az EU külső határainak védelmére és menekültügyi rendszerünk visszavezetésére, Brüsszel inkább továbbra is félintézkedésekkel házal

– emelte ki Steger.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.