Brüsszel modern gyarmatosítást végez – állítják a vállalatok

Az európai vállalatok egyre növekvő kihívásokkal szembesülnek a szabályozások világában, amikor a brüsszeli bürokrácia árnyéka rávetül az üzleti környezetre. Az új fenntarthatósági előírások és a kiterjedt adatgyűjtési követelmények a cégek mindennapi működését nehezítik, jelentős adminisztratív terheket és költségeket róva a globális piacon tevékenykedő vállalkozásokra.

2024. 10. 25. 5:15
A vállalatok szerint túl sok a szabály és a felesleges többletmunka az EU-ban
A vállalatok szerint túl sok a szabály és a felesleges többletmunka az EU-ban Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy családi tulajdonban lévő német vállalat, a Mann+Hummel felügyelőbizottságának elnöke, Thomas Fischer rávilágított arra, hogy az európai szabályozások bonyolultsága miként nehezíti meg a cégek életét.

 

Több mint ezer adatpont begyűjtése szükséges ahhoz, hogy kielégítsük az európai fenntarthatósági jelentési kötelezettségeket

– nyilatkozta Fischer. Ezek az előírások pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik, az EU-ból érkező szabályozások özönével kell megbirkózniuk a vállalkozásoknak – írja a Die Welt német lap. A fenntarthatósági jelentések nem csupán a helyi, hanem a globális partnerek működésének minden aspektusát vizsgálják. Az európai cégeknek immár arra is választ kell adniuk, hogy üzleti partnereik hogyan viszonyulnak a környezetvédelemhez, a társadalmi igazságossághoz, vagy például milyen a nemi bérolló a munkavállalóik körében. Mindez hatalmas adminisztratív terhet jelent, különösen akkor, ha a partnerek olyan távoli régiókban működnek, mint India, Brazília vagy Nigéria – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

Brüsszel magas lovon ül

Míg a szabályozások mögött általában nemes célok húzódnak meg, azok hatékonyságával és végrehajthatóságával kapcsolatban gyakran merülnek fel aggályok.

Az EU a magas lóról próbálja kioktatni a világot

– jegyezte meg Fischer, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű beavatkozások a fejlődő országokban újkori gyarmatosításnak tűnhetnek. Továbbá, néhány üzleti partner szerint egyszerűbb inkább Kínával üzletelni, mint a brüsszeli előírások útvesztőjében navigálni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az utóbbi időben szembesült a gazdasági szektor heves kritikáival, és válaszul a bürokrácia csökkentésére tett ígéretet. A következő ciklusban a lett Valdis Dombrovskis feladata lesz, hogy a kontinentális szabályozások egyszerűsítését levezényelje. Azonban sok vállalatvezető, köztük a SAG Csoport vezetője, Karin Exner-Wöhrer szerint a bizottságnak nem csupán a szabályok egyszerűsítésére, de alapvető hozzáállásának megváltoztatására is szüksége van. Exner-Wöhrer úgy véli, hogy Brüsszelnek jobban meg kellene bíznia az európai vállalatokban, és nagyobb szabadságot kellene adnia számukra az üzleti irányelvek terén, arra ösztönözve őket, hogy önállóan is felelős döntéseket hozzanak a klímavédelem érdekében.

Az Ursula von der Leyen vezette EU két kézzel fojtogatja a vállalatokat
Az Ursula von der Leyen vezette EU ellehetetleníti a vállalatok működését (Fotó: Anadolu via AFP)

 

Kételkednek Brüsszelben

A vállalatok jogosan teszik fel a kérdést, hogy képesek-e gyorsítani a reformokat. A bürokrácia lebontásáról már korábban is esett szó Brüsszelben, de kézzelfogható eredmények ritkán születtek.

Ezt támasztja alá a tény, hogy 2019 és 2024 között az EU több mintegy hetven nagy környezetvédelmi jogszabályt hozott, amelyek mind az üzleti környezet részleteit szabályozzák, a metánkibocsátástól a csomagolási normákig. Az egyre növekvő terhek és az ezekből fakadó adminisztratív kötelezettségek sok céget arra kényszerítenek, hogy újragondolják európai jelenlétüket.

Az új jogszabályokkal és azok gyakorta túlzó részleteivel szembesülve egyes vállalatok már a piac elhagyását fontolgatják, vagy éppen más, kevésbé szabályozott régiókba csoportosítják át erőforrásaikat. Rainer Kirchdörfer, a Familienunternehmen und Politik alapítvány igazgatósági tagja szerint a túlzott szabályozás elriasztja az itteni befektetéseket, és egyre többen keresik a lehetőséget, hogy máshol teremtsenek gazdasági növekedést.

A vállalatok szerint túl sok a szabály és a felesleges többletmunka az EU-ban
A vállalatok szerint túl sok a szabály és a felesleges többletmunka az EU-ban (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A következő időszak nagy kérdése, hogy Ursula von der Leyen mennyire tudja majd betartani az ígéreteit a bürokrácia csökkentése terén. Az biztos, hogy Valdis Dombrovskis kinevezése a deregulációs feladatok élére már önmagában is fontos lépés lehet, ám sok cégvezető még mindig szkeptikus. Fischer szerint a nagy kérdés az lesz, vajon Dombrovskis valóban képes lesz-e érdemi változásokat elérni bármely területen, vagy csak a meglévő jogszabályok újabb csoportjait kell majd kezelnie.

Közben a gazdasági szereplők továbbra is hangsúlyozzák, hogy a környezetvédelem iránti elkötelezettség nem mehet a gazdasági versenyképesség rovására. A cégek nyitottak a fenntarthatósági célok támogatására, de azt is kérik, hogy ennek költségei és adminisztratív terhei ne fullasszák meg az innovációt és a piaci dinamizmust. Az elkövetkező időszak komoly kihívásokkal szolgál majd mind az uniós döntéshozók, mind az európai vállalatok számára abban, hogy megtalálják a harmonikus egyensúlyt a szabályozás és a versenyképesség között, biztosítva egy fenntartható és prosperáló jövőt.

Borítókép: A vállalatok szerint túl sok a szabály és a felesleges többletmunka az EU-ban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.