Egy uniós ország komolyan veszi Putyin barátait

Franciaország lefoglalja az orosz oligarchák luxusvilláit. A Kremlhez közel álló milliárdosok nem juthatnak hozzá az EU-ban lévő vagyonukhoz.

Forrás: Merkur2024. 10. 15. 14:44
A „White Pearl” néven ismert, a világ legnagyobb vitorlásjachtja látható, amely Andrej Melnicsenko orosz milliárdos tulajdona a francia Riviérán, Antibes városában
A „White Pearl” néven ismert, a világ legnagyobb vitorlásjachtja látható, amely Andrej Melnicsenko orosz milliárdos tulajdona a francia Riviérán, Antibes városában Fotó: Valery Hache Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború kezdete óta az EU szankciókkal próbál nyomást gyakorolni Oroszországra és Putyin szövetségeseire. Dél-Franciaországban a jelek szerint sikerült csapást mérni az orosz oligarchákra. Igazságügyi körök szerint a hét elején pénzmosás miatt indított nyomozásban lefoglaltak több, orosz vállalkozók tulajdonában lévő villát, írta a Merkur.

Illusztráció Alpes-Maritimes, Cap d'Ail, luxusvillák Cap Mala felé
Illusztráció. Alpes-Maritimes, Cap d'Ail, luxusvillák Cap Mala felé (Fotó: Hemis/AFP/Rieger Bertrand)

Többek között lehetővé tették egy grasse-i ingatlan, valamint egy Saint-Raphaël-ben és egy Grimaud-ban található luxusvillák lefoglalását.

Párizs Putyin barátait veszi célba

Az elkobzott vagyon összesen több minthetvenmillió eurót (28 milliárd Ft) tesz ki. Ezek zömmel két orosz oligarchához köthetők: Ruszlan Gorjuhin és Mihail Opengejm, akik állítólag mindketten ciprusi útlevéllel rendelkeznek. Mindketten az energiaszektorban tevékenykednek, és nem ismeretlenek. Gorjuhin állítólag a milliárdos Arkagyij Rotenbergnek, Vlagyimir Putyin közeli bizalmasának dolgozott.

Az Opengejm neve a Pandora Papersben, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) leleplező vizsgálatában is feltűnt, amely 2021-ben számos gazdag magánszemély, köztük politikusok adóelkerülési trükkjeire derített fényt.

Szankciók az orosz oligarchák ellen

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az EU szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Ezek az intézkedések nemcsak gazdasági szankciókat, valamint a diplomaták és a vízumok korlátozását foglalják magukban, hanem Putyin támogatóit is érintik. A Kreml-közeli oligarchák nem férhetnek hozzá az EU-ban lévő vagyonukhoz, sokan közülük jelentős vagyonnal rendelkeznek Oroszországon kívül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a győzelem napi katonai parádén
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a győzelem napi katonai parádén (Fotó: Anadolu/AFP/Sefa Karacan/

A háború kezdete óta Franciaország milliárdos nagyságrendben fagyasztott be orosz vagyontárgyakat. Többek között luxusjachtokat, luxusnyaralókat és hasonló vagyontárgyakat koboztak el. A legtöbb esetben a vagyont csak befagyasztják, mivel a végleges elkobzás jogi akadályokkal jár.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette, hogy az orosz vagyon lefoglalására tett kísérletek lopásnak minősülnek, és nem maradnak büntetlenül. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese pedig úgy fogalmazott, hogy Oroszország vagyonának külföldön történő lefoglalása a hadüzenet legitim indokának tekinthető.

Borítókép: A White Pearl néven ismert, a világ legnagyobb vitorlásjachtja látható, amely Andrej Melnicsenko orosz milliárdos tulajdona a francia Riviérán, Antibes városában (Fotó: AFP/ Valery Hache)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.