Elfajult a vita a migránsok miatt a német kormánykoalíción belül

Az Annalena Baerbock vezette német külügyminisztérium a kormánykoalíció döntésével szembe menve továbbra is támogatja azokat a szervezeteket, amelyek a Földközi-tengeren érkező migránsokat mentik, majd szállítják Európába. A német szabaddemokraták és kereszténydemokraták magyarázatot követelnek, a titkosszolgálatok korábbi vezetője szerint pedig botrány az embercsempészek kormányzati támogatása.

Forrás: Bild2024. 10. 21. 10:18
Bangladesből érkező migránsok nézik a naplementét az "SOS Mediterranee" európai tengeri-humanitárius szervezet Ocean Viking mentőhajójának főfedélzetén a Málta mellett 2024. május 21-én végrehajtott mentőakciót követően
Bangladesből érkező migránsok nézik a naplementét az "SOS Mediterranee" európai tengeri-humanitárius szervezet Ocean Viking mentőhajójának főfedélzetén a Málta mellett 2024. május 21-én végrehajtott mentőakciót követően Fotó: Clément Melki Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) szerint 2023 nyarán még 16 nem kormányzati szervezetekhez (NGO-k) tartozó nagyobb és kisebb hajó tartózkodott a Földközi-tenger nyugati és középső részén, hogy kimentsék a hajótörötteket. A szám azonban gyakran változik, mivel Máltán, Olaszországban vagy Görögországban a hatóságok ellenőrzés és műszaki ellenőrzés céljából feltartóztatják a hajókat a kikötőkben vagy lefoglalják azokat a bevándorlási törvény megsértésének gyanúja miatt, írta korábban a Deutsche Welle.

A Sea-Watch német nem kormányzati szervezet Sea Watch 5 nevű hajója 2024. május 11-én a migránsok kimentésére szolgált Észak-Afrika és Európa partjai között Szicíliában, az olaszországi Syracuse kikötőben
A Sea-Watch német nem kormányzati szervezet Sea Watch 5 nevű, migránsok kimentésére szolgált hajója 2024. május 11-én Észak-Afrika és Európa partjai között Szicíliában, az olaszországi Szirakúza kikötőjében (Fotó: Hans Lucas/AFP/Antoine Boureau)

A legtöbb hajót hat németországi székhelyű magán-segélyszervezet üzemelteti. Közülük a legnagyobb a Sea-Watch Berlinből, 12 millió euró körüli éves költségvetéssel. Ezeket az NGO-kat a magánadományok mellett többek között a német külügyminisztérium is támogatja, a német politikai színtéren azonban egyre élesebb vita bontakozik ki a tengeri mentési akciók finanszírozása körül.

A vita középpontjában az áll, hogy az Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek) által vezetett külügyminisztérium továbbra is támogatja azokat a szervezeteket (NGO-kat), amelyek a Földközi-tengeren érkező migránsokat mentik ki és hajóztatják Európába.

A vita tovább élesedett, miután a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és a kereszténydemokrata CDU/CSU frakciók vezetői nyilvánosan kritizálták ezt a támogatást. A Bildnek nyilatkozva Christian Dürr, az FDP frakcióvezetője rámutatott, hogy a külügyminiszter továbbra is 1,9 millió eurót különített el az ilyen tevékenységekre annak ellenére, hogy a koalíció korábban megegyezett ennek megszüntetéséről.

A kormány megosztott a kérdésben

Olaf Scholz kancellár (SPD) és Christian Lindner pénzügyminiszter (FDP) már korábban amellett álltak ki, hogy megszüntessék az aktivisták finanszírozását. Ők azzal érvelnek, hogy az ilyen támogatások elősegítik az embercsempészetet, amely veszélybe sodorja a menekülteket és Európa biztonságát. Christoph Meyer, az FDP helyettes frakcióvezetője szintén élesen bírálta Baerbockot, mondván:

„A koalíció tavaly abban állapodott meg, hogy a külügyminisztérium nem fog ilyen tevékenységeket finanszírozni.”

Meyer felszólította Robert Habeck gazdasági minisztert, hogy magyarázza meg, miért ment szembe zöldpárti kollégája a koalíciós állásponttal. A szabaddemokraták szerint a helyzetet egy európai szintű, államilag koordinált mentési rendszerrel kellene megoldani, amely véget vetne a NGO-k bevonásának.

Thorsten Frei, a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoport első parlamenti titkára felszólal a szövetségi kormány úgynevezett biztonsági csomagjának, a bevándorlásról és a belső biztonságról szóló törvényjavaslatok első olvasatának vitájában
Thorsten Frei, a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoport első parlamenti titkára felszólal a szövetségi kormány úgynevezett biztonsági csomagjának, a bevándorlásról és a belső biztonságról szóló törvényjavaslatok első olvasatának vitájában (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler) 

Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese szintén éles kritikát fogalmazott meg a külügyminiszterrel szemben. Szerinte Baerbock „összetéveszti a külügyminisztériumot egy civil szervezettel”, amiért a kormányfőnek közbe kellene avatkoznia. Frei szerint Baerbock miniszterként olyan csoportokat támogat, amelyek nemcsak Németország érdekeivel, hanem más európai partnerek politikájával is szembe mennek.

Az embercsempészek támogatása?

Az ügy még nagyobb figyelmet kapott, miután August Hanning, a német titkosszolgálat korábbi vezetője is megszólalt az ügyben. Szerinte „botrány”, hogy a külügyminisztérium folytatja az embercsempészek segítőinek pénzügyi támogatását. Hanning aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a minisztérium túl könnyen ad ki vízumokat olyan személyeknek, akik esetében nem végeznek kellően alapos biztonsági ellenőrzést.

Borítókép: Bangladesből érkező migránsok nézik a naplementét az „SOS Mediterranee” európai tengeri-humanitárius szervezet Ocean Viking mentőhajójának főfedélzetén a Málta mellett 2024. május 21-én végrehajtott mentőakciót követően (Fotó: AFP/Clément Melki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.