Globális fenyegetésekről és kihívásokról tárgyalnak az elnökök

Az Európa előtt álló kihívásokról és a transzatlanti kapcsolatokról tárgyalnak Lengyelországban az úgynevezett Arraiolos-csoport elnökei, amelyen Sulyok Tamás köztársasági elnök is részt vesz.

2024. 10. 11. 9:12
Sulyok Tamás köztársasági elnök (k) Andrzej Duda lengyel államfővel (j) és Agata Kornhauser-Duda, a lengyel államfő feleségével (b) Lengyelországban (Forrás: Facebook)
Sulyok Tamás köztársasági elnök (k) Andrzej Duda lengyel államfővel (j) és Agata Kornhauser-Duda, a lengyel államfő feleségével (b) Lengyelországban (Forrás: Facebook)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-lengyelországi Krakkóban rendezik pénteken a tizenhat európai államot tömörítő Arraiolos-csoport következő tanácskozását, melynek fő témája a transzatlanti kapcsolatok elmélyítése a globális kihívások és fenyegetések idején. A Wawel királyi kastélyban tartott találkozó pár hónappal előzi meg Lengyelország 2025 első fél évében esedékes uniós soros elnökségét.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jövőjéről folyó vita kapcsolódni fog a közelgő amerikai elnökválasztáshoz is. A tanácskozás alkalmat ad az Európa előtt álló, elsősorban biztonsági és migrációs kérdésekre adandó konstruktív válaszok keresésére is.

Az első értekezlet portugáliai helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan akkori uniós és tagjelölt országok államfőinek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei, és a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. Fő célja, hogy a résztvevők megvitassák az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat és az európai együttműködéshez kötődő témákat.

Sulyok Tamás néhány hónapja már járt Lengyelországban, márciusban Andrzej Duda elnökkel találkozott, és átadta a Három tenger kezdeményezés magyar soros elnökségét Lengyelországnak, tekintettel Duda utolsó hivatali hónapjaira. A kezdeményezés a lengyel félnek kiemelt fontosságú infrastrukturális kérdés.

 

Borítókép: Sulyok Tamás köztársasági elnök (k) Andrzej Duda lengyel államfővel (j) és Agata Kornhauser-Dudával, a lengyel államfő feleségével (b) Lengyelországban (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.