Harmincöt százalékos béremelés sem elég a dolgozóknak, folytatódik a Boeing vesszőfutása

A sztrájkoló Boeing-dolgozók elutasították a cégvezetés korrigált ajánlatát is, amely négy év alatt 35 százalékos jövedelemnövekedést irányzott elő. A sztrájk folytatódik – és a Boeingre nehezedő pénzügyi nyomás egyre nő.

2024. 10. 24. 16:30
Teljesen leállt egyes géptípusok összeszerelése a Boeingnél folytatódó sztrájkhullám miatt
Teljesen leállt egyes géptípusok összeszerelése a Boeingnél folytatódó sztrájkhullám miatt Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a 35 százalékkal több fizetés sem nyerte el a Boeing dolgozóinak tetszését – igaz, ezt négy év alatt érnék el teljesen. A szerdai szavazáson a dolgozók 64 százaléka utasította el az ajánlatot az IAM szakszervezet szerint. Az új ajánlat hétezer dolláros egyszeri kifizetést is tartalmazott, valamint az eredetileg megszüntetendő bónuszkifizetések megtartását. A nyugdíjrendszer újbóli bevezetése azonban, amelyet sok munkavállaló szeretett volna, nem szerepelt benne.

Tíz év megszorítás után van mit behoznunk, és reméljük, hogy ezt a tárgyalások gyors folytatásával meg tudjuk tenni

– mondta Jon Holden, az IAM kerületi elnöke. – Ez demokrácia a munka világában, és egyben egyértelmű bizonyíték arra, hogy annak következményei vannak, ha egy vállalat évről évre rosszul bánik a dolgozóival – tette hozzá.

A szeptember közepe óta tartó sztrájk tehát folytatódik. Az Anderson Economic Group vezetési tanácsadó cég a múlt héten 7,6 milliárd dollárra becsülte a sztrájk okozta teljes gazdasági költséget – ebből 4,35 milliárd dollár csak a Boeingnek, és csaknem 2 milliárd dollár a beszállítóknak jutott. A sztrájk miatt gyakorlatilag leállt a Boeing 737 Max és 777-es repülőgépek összeszerelése.

A sztrájk folytatódásával a Boeing pénzügyi helyzete valószínűleg tovább romlik. A vállalat már a sztrájk előtt is pénzügyi nehézségekkel küzdött. Számos probléma, különösen a repülőgépeinek biztonságával kapcsolatban, okozott gondot az amerikai vállalatnak.

Az amerikai vállalat nemrég bejelentette, hogy a munkahelyek tíz százalékát le kívánja építeni. A Boeing főnöke, Kelly Ortberg nem közölt pontos létszámot, de az évfordulós adatok szerint a repülőgépgyártónak jó 170 ezer alkalmazottja volt. Ortberg azzal magyarázta, hogy a vállalatnak a pénzügyi realitásokhoz kellett igazítania a létszámot.

A Boeing gazdasági kilátásai egyelőre leszállóágban vannak
A Boeing gazdasági kilátásai egyelőre leszálló ágban vannak (Fotó: Anadolu via AFP)

Milliárdos veszteség a Boeingnél

A Boeing az utolsó negyedévben milliárdos veszteséget könyvelt el: a júliustól szeptemberig tartó időszak vesztesége 6,17 milliárd dollár volt – jelentette be tegnap a cég. A forgalom egy százalékkal, 17,84 milliárd dollárra csökkent a három hónap alatt. Ennek következtében a Boeing részvényei 1,8 százalékkal, 157,06 dollárra estek a New York-i tőzsdén. Csak az elmúlt három hónapban már mintegy 15 százalékot veszített értékéből a részvény.

Közben a Boeing legfontosabb beszállítója, a Spirit AeroSystems is pénzügyi nehézségekkel küzd a Boeingnél zajló sztrájk miatt. A Spirit Aero 217 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben, és kénytelen volt igénybe venni a teljes, 350 millió dolláros hitelkeretét – jelentette be a cég szerda este, az amerikai tőzsde zárása után. A készpénztartalék így mindössze 218 millió dollárra zsugorodott. A Spirit részvényei négy százalékkal estek a zárás utáni kereskedésben.

A vállalat bejelentette azt is, hogy 700 alkalmazottját 21 napra kényszerszabadságra küldi, és figyelmeztetett az esetleges elbocsátásokra, ha a Boeingnél folytatódik a sztrájk. A Spirit a Boeing-gyár dolgozóinak sztrájkját tette felelőssé a pénzügyi helyzet romlásáért.

Borítókép: Leállt egyes repülőgépek összeszerelése a Boeingnél folytatódó sztrájkhullám miatt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.